skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować haszlamę po ormiańsku z wołowiny? Przygotuj niezbędne składniki. W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie. Standardowy zestaw warzyw do hashlama to ziemniaki, cebula, marchew, papryka, pomidory i bakłażan, do smaku można dodać lub usunąć dowolne z nich. Każda zieleń będzie również pasować, szczególnie pachnąca khashlama będzie z kolendrą.
Krok 2:
Pokrój bakłażana na pół, a następnie pokrój w plasterki o grubości około 1 cm.
Krok 3:
Dobrze posolić bakłażana i pozostawić na 15-20 minut, aby gorycz zniknęła.
Krok 4:
Pokrój cebulę w półpierścienie lub jak ja — duże plasterki, metoda krojenia nie jest tutaj absolutnie ważna-cebula całkowicie rozpuści się w gotowym naczyniu.
Krok 5:
Połóż cebulę na dnie grubościennej patelni, najlepiej weź kocioł.
Krok 6:
Umyj wołowinę, osusz i pokrój na duże kawałki. Jeśli masz wołowinę na Kości, możesz ją położyć, khashlama okaże się bardziej bogata.
Krok 7:
Ułóż wołowinę w następnej warstwie po cebuli.
Krok 8:
Pieprz, dodaj sól.
Krok 9:
Posypać suchymi przyprawami do smaku - mam dziś mieszankę shurpy.
Krok 10:
Połóż bakłażany w następnej warstwie, po umyciu ich z wystającego soku.
Krok 11:
Umyj pieprz, osusz i wytnij rdzeń z nasionami. Pokrój paprykę na duże kawałki
Krok 12:
Pokrój pomidory w kliny. Możesz najpierw usunąć z nich skórę.
Krok 13:
Ułóż pomidory z papryką w następnej warstwie na bakłażanie.
Krok 14:
Obierz ziemniaki i pokrój w duże plasterki.
Krok 15:
Ułóż ziemniaki najwyższą warstwą, w razie potrzeby możesz je lekko posolić.
Krok 16:
Posyp naczynie posiekanymi świeżymi ziołami — u mnie to koperek i kolendra. Umyj i osusz warzywa.
Krok 17:
Wlej szklankę piwa do kotła, nie dodawaj więcej płynu. Wybierz jasne i smaczne piwo. Nie bój się, alkohol wyparuje podczas duszenia. Pozostanie tylko nuta pszenicy, która jest potrzebna do smaku i aromatu.
Krok 18:
Umieść kocioł z hashlamą na kuchence, zagotuj na małym ogniu, a następnie zminimalizuj. Dusić hashlamę przez 2-3 godziny-warzywa i mięso wypuszczą sok, a płyn będzie wystarczający.
Krok 19:
Po 2,5 godzinie moja hashlama była gotowa! Zapach był po prostu niezrównany!!!
Krok 20:
Podawaj danie na gorąco! Smacznego!
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g