hashlama po ormiańsku z wołowiny

apetyczny, gęsty, sycący, niesamowicie pyszny! Haszlama w języku ormiańskim z wołowiny to znane danie kuchni kaukaskiej. Proste, aromatyczne, z dużą ilością mięsa, warzyw i ziół. Długie marnotrawstwo sprawia, że ich smak jest jasny i bogaty. Hashlama przypomina jednocześnie gęstą zupę i płynną pieczeń.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 30 % 6 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować haszlamę po ormiańsku z wołowiny? Przygotuj niezbędne składniki. W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie. Standardowy zestaw warzyw do hashlama to ziemniaki, cebula, marchew, papryka, pomidory i bakłażan, do smaku można dodać lub usunąć dowolne z nich. Każda zieleń będzie również pasować, szczególnie pachnąca khashlama będzie z kolendrą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bakłażana na pół, a następnie pokrój w plasterki o grubości około 1 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze posolić bakłażana i pozostawić na 15-20 minut, aby gorycz zniknęła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w półpierścienie lub jak ja — duże plasterki, metoda krojenia nie jest tutaj absolutnie ważna-cebula całkowicie rozpuści się w gotowym naczyniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż cebulę na dnie grubościennej patelni, najlepiej weź kocioł.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj wołowinę, osusz i pokrój na duże kawałki. Jeśli masz wołowinę na Kości, możesz ją położyć, khashlama okaże się bardziej bogata.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż wołowinę w następnej warstwie po cebuli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieprz, dodaj sól.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posypać suchymi przyprawami do smaku - mam dziś mieszankę shurpy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż bakłażany w następnej warstwie, po umyciu ich z wystającego soku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyj pieprz, osusz i wytnij rdzeń z nasionami. Pokrój paprykę na duże kawałki

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój pomidory w kliny. Możesz najpierw usunąć z nich skórę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż pomidory z papryką w następnej warstwie na bakłażanie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Obierz ziemniaki i pokrój w duże plasterki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ułóż ziemniaki najwyższą warstwą, w razie potrzeby możesz je lekko posolić.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp naczynie posiekanymi świeżymi ziołami — u mnie to koperek i kolendra. Umyj i osusz warzywa.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wlej szklankę piwa do kotła, nie dodawaj więcej płynu. Wybierz jasne i smaczne piwo. Nie bój się, alkohol wyparuje podczas duszenia. Pozostanie tylko nuta pszenicy, która jest potrzebna do smaku i aromatu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Umieść kocioł z hashlamą na kuchence, zagotuj na małym ogniu, a następnie zminimalizuj. Dusić hashlamę przez 2-3 godziny-warzywa i mięso wypuszczą sok, a płyn będzie wystarczający.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Po 2,5 godzinie moja hashlama była gotowa! Zapach był po prostu niezrównany!!!

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Podawaj danie na gorąco! Smacznego!

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy