Dolma ze świeżych liści winogron
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
zrób mięso mielone. Dodaj do niego ryż (surowy), kolendrę, suszone zioła, sól, pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.
opłucz liście winogron i namocz w ciepłej wodzie przez około 30 minut, aby uzyskać nadmiar soli. Owinąć mięso mielone liśćmi winogron (jak gołąbki), owinąć je mocniej.
ostrożnie włóż dolmę do rondla gęstiej do siebie, zalej wodą tak, aby nasza dolma była przykryta. Przykrywam patelnię nie pokrywką, ale talerzem, więc płyn nie ucieka. Postaw garnek na ogniu, zagotuj, zmniejsz ogień do maksimum i gotuj przez około 3 godziny, aby liście były miękkie.
czas gotowania zależy od liści, jeśli są Młode, można skrócić czas od 1,5-2 godzin.
dolma jest podawana z sosem kefirowym z czosnkiem.
opłucz liście winogron i namocz w ciepłej wodzie przez około 30 minut, aby uzyskać nadmiar soli. Owinąć mięso mielone liśćmi winogron (jak gołąbki), owinąć je mocniej.
ostrożnie włóż dolmę do rondla gęstiej do siebie, zalej wodą tak, aby nasza dolma była przykryta. Przykrywam patelnię nie pokrywką, ale talerzem, więc płyn nie ucieka. Postaw garnek na ogniu, zagotuj, zmniejsz ogień do maksimum i gotuj przez około 3 godziny, aby liście były miękkie.
czas gotowania zależy od liści, jeśli są Młode, można skrócić czas od 1,5-2 godzin.
dolma jest podawana z sosem kefirowym z czosnkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal / 100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal / 100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Liście winogron - 0 kcal/100g