Gulasz wieprzowy z sosem w powolnej kuchence

najsmaczniejszy, najszybszy i najbardziej satysfakcjonujący, na lunch dla całej rodziny! Gulasz wieprzowy z sosem w powolnej kuchence jest jeszcze smaczniejszy niż gotowany na kuchence ze względu na równomierne długotrwałe ogrzewanie. Tak miękkiego i soczystego mięsa jeszcze nie próbowałeś! Na wakacje i na każdy dzień!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 57 % 8 g
węglowodany 14 % 2 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz wieprzowy z sosem w powolnej kuchence? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć dowolny olej roślinny do smaku, mam Słonecznik. Oprócz tych przypraw możesz użyć własnych do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki. Możesz wziąć mięso wieprzowe z dowolnej części tuszy: szynki, łopatki lub delikatnej polędwicy, jak moja.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę obrać z nasion i pokroić w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidora w drobną kostkę. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub pokrój w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę. Jeśli nie lubisz kawałków cebuli w gulaszu, możesz dodać całą cebulę (krok 12). Ugotuje się podczas duszenia, odda wszystkie swoje soki, a następnie można ją wyrzucić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ustaw Multicooker w trybie "smażenia" na 15 minut. Zwróć uwagę na temperaturę w tym trybie. Mam domyślnie 155 stopni. W różnych modelach multicookerów może być inna temperatura w jednym lub drugim trybie. Rozważ to, aby danie się nie przypaliło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny do miski i podgrzej. Wlać cebulę i smażyć, mieszając, aż będzie przezroczysta, około kilku minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj startą marchewkę, paprykę i pomidora. Dusić wszystko, mieszając, 2 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-7 minut. Jeśli nie masz koncentratu pomidorowego, możesz go zastąpić keczupem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż wieprzowinę na warzywach i dobrze wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej 1 litr wody. Sól, pieprz do smaku, dodaj liście laurowe. Wybierz ilość wody do sosu według własnych upodobań. Uwielbiam, gdy jest dużo sosu, jeśli chcesz, aby danie było grubsze, a sos mniejszy, wystarczy wlać 500-600 ml wody.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dusić wszystko razem w trybie "gaszenia" przez 1 godzinę. 20 minut przed gotowaniem, jeśli chcesz, możesz zagęścić sos mąką rozcieńczoną w 30 ml zimnej wody.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż gotowy gulasz na talerzach, posyp posiekanymi ziołami i podawaj. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy