skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz wieprzowy z sosem w powolnej kuchence? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć dowolny olej roślinny do smaku, mam Słonecznik. Oprócz tych przypraw możesz użyć własnych do smaku.
Krok 2:
Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki. Możesz wziąć mięso wieprzowe z dowolnej części tuszy: szynki, łopatki lub delikatnej polędwicy, jak moja.
Krok 3:
Paprykę obrać z nasion i pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Pokrój pomidora w drobną kostkę. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 5:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub pokrój w paski.
Krok 6:
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Jeśli nie lubisz kawałków cebuli w gulaszu, możesz dodać całą cebulę (krok 12). Ugotuje się podczas duszenia, odda wszystkie swoje soki, a następnie można ją wyrzucić.
Krok 7:
Ustaw Multicooker w trybie "smażenia" na 15 minut. Zwróć uwagę na temperaturę w tym trybie. Mam domyślnie 155 stopni. W różnych modelach multicookerów może być inna temperatura w jednym lub drugim trybie. Rozważ to, aby danie się nie przypaliło.
Krok 8:
Wlej olej roślinny do miski i podgrzej. Wlać cebulę i smażyć, mieszając, aż będzie przezroczysta, około kilku minut.
Krok 9:
Dodaj startą marchewkę, paprykę i pomidora. Dusić wszystko, mieszając, 2 minuty.
Krok 10:
Dodaj koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-7 minut. Jeśli nie masz koncentratu pomidorowego, możesz go zastąpić keczupem.
Krok 11:
Połóż wieprzowinę na warzywach i dobrze wymieszaj.
Krok 12:
Wlej 1 litr wody. Sól, pieprz do smaku, dodaj liście laurowe. Wybierz ilość wody do sosu według własnych upodobań. Uwielbiam, gdy jest dużo sosu, jeśli chcesz, aby danie było grubsze, a sos mniejszy, wystarczy wlać 500-600 ml wody.
Krok 13:
Dusić wszystko razem w trybie "gaszenia" przez 1 godzinę. 20 minut przed gotowaniem, jeśli chcesz, możesz zagęścić sos mąką rozcieńczoną w 30 ml zimnej wody.
Krok 14:
Ułóż gotowy gulasz na talerzach, posyp posiekanymi ziołami i podawaj. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g