kawior z buraków z koncentratem pomidorowym

kawior buraczany to bardzo proste, ale zaskakująco smaczne i zdrowe danie. Kawior jest szczególnie ważny po wakacjach i podczas postu.
poliushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 85 % 11 g
47 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty potrzebne do przygotowania kawioru z buraków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce, a następnie dusić w niewielkiej ilości oleju roślinnego lub wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i drobno posiekać, dusić w niewielkiej ilości oleju roślinnego lub wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Buraki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Dusić buraki w niewielkiej ilości oleju roślinnego lub wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz warzywa. Do buraków dodałem najpierw duszoną cebulę, a następnie marchewkę. Ale myślę , że to nie jest ważne. Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj cukier, sól, pieprz i dodaj koncentrat pomidorowy lub keczup. Ponownie wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut mieszając, aby nadmiar płynu(jeśli taki istnieje) odparował. Jeśli lubisz ostre, dodaj więcej pieprzu, Adjiki i trochę czosnku 2-3 ząbki.

kawior buraczany bardzo dobrze pasuje do każdego drugiego dania, ale może być również podawany jako przekąska.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy