skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty potrzebne do przygotowania kawioru z buraków.
Krok 2:
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce, a następnie dusić w niewielkiej ilości oleju roślinnego lub wody.
Krok 3:
Cebulę obrać i drobno posiekać, dusić w niewielkiej ilości oleju roślinnego lub wody.
Krok 4:
Buraki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Dusić buraki w niewielkiej ilości oleju roślinnego lub wody.
Krok 5:
Połącz warzywa. Do buraków dodałem najpierw duszoną cebulę, a następnie marchewkę. Ale myślę , że to nie jest ważne. Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj cukier, sól, pieprz i dodaj koncentrat pomidorowy lub keczup. Ponownie wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut mieszając, aby nadmiar płynu(jeśli taki istnieje) odparował. Jeśli lubisz ostre, dodaj więcej pieprzu, Adjiki i trochę czosnku 2-3 ząbki.
kawior buraczany bardzo dobrze pasuje do każdego drugiego dania, ale może być również podawany jako przekąska.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g