skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pokrój mięso na porcje i lekko ubij. Następnie sól i pieprz do smaku. Przygotowane kawałki wołowiny wysyłamy do marynowania w lodówce przez 1,5 godziny. Myjemy umyte ziemniaki, kroimy na kilka części i wkładamy do naczynia mikrofalowego, w którym dodajemy drobno posiekaną cebulę, masło, trochę ciepłej wody. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu z maksymalną mocą przez 4 minuty. Następnie połóż mięso, posiekany liść laurowy na warzywach, dodaj ciepłą wodę i gotuj na wolnym ogniu z pełną mocą przez 7 minut. Wymieszaj śmietanę z mąką, solą. Wlej mięso z warzywami powstałą mieszanką. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu ze średnią mocą przez 4 minuty. Gulasz wołowy z warzywami podawany jest na gorąco, posypany posiekanym koperkiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g