duszona kapusta kiszona z wieprzowiną i kwaśną śmietaną w rondlu

to kiszona kapusta sprawi, że gulasz będzie wyjątkowy! Przejrzałem wiele przepisów kulinarnych na gulasz transylwański. Pomimo prostoty przepisu, całkiem naturalnie pojawiają się zmiany w składzie i proporcjach składników. Trochę więcej, trochę mniej-nie tak ważne. Na przykład zmiany w przepisie na ilość kiszonej kapusty są całkiem naturalne. Ponieważ mówimy o kiszonej kapuście (podkreślamy słowo kiszona). I nie zawsze gotowanie jest możliwe wyłącznie na podstawie masy lub objętości. Oczywiście bierzemy pod uwagę fakt, że kapusta może być nieco bardziej kwaśna i zmienić jej ilość w proporcjach. Ale najważniejsze jest to, że w przygotowaniu oryginalnego gulaszu transylwańskiego bierze udział kapusta kiszona, a nie świeża.
Natalya_nikoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 16 % 3 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

wydaje mi się, że całkiem naturalna może być próba zastąpienia papryki świeżą czerwoną papryką. Ostry czerwony i czarny pieprz-można również dodać do smaku kucharza i biorąc pod uwagę ostrość kapusty.
możliwe są również połówki wieprzowiny z wołowiną.
cóż, w głównych punktach wyciągnąłem wnioski.
teraz o samym gotowaniu. Tutaj wszystko jest arcydzieło proste. Wieprzowinę należy pokroić na kawałki i włożyć do rondla. Drobno posiekaj cebulę. Dodaj cebulę i zmiażdżony czosnek do mięsa. Wlej tam posiekany koperek i kminek. Dodaj wodę lub bulion i gotuj na wolnym ogniu. Dodaj kapustę, paprykę (lub 1 posiekaną słodką paprykę) i sól, gdy mięso jest w połowie gotowe. Pod pokrywką i na małym ogniu doprowadź do gotowości. Dodaj śmietanę i po zagotowaniu wyłącz.
nasz gulasz jest gotowy!
podawaj kapustę z mięsem ze śmietaną. Jeśli została.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy