skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pilaw z pigwą i wołowiną? Weź pigwę według dostępności. Jeśli w momencie gotowania pilaw jest sezonem pigwy, weź świeże owoce, pokrój na duże plasterki, usuń nasiona, dokładnie umyj. Teraz nie jest sezon pigwy, więc wziąłem puszkę. Wołowinę należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Z całych główek czosnku należy usunąć kilka warstw łuski i umyć główki, nie dzieląc ich na ząbki.
Krok 2:
Ryż należy opłukać przed rozpoczęciem krojenia warzyw, dokładnie mieląc go w wodzie ręką. Zmień wodę co najmniej 5 razy, pozostaw ryż w wodzie.
Krok 3:
Mięso kroimy w duże kostki. Obrane i umyte warzywa są grubo krojone: cebula-krążki 0,5 cm, marchew-paski o grubości 0,5 cm, długość - 4-5 cm.
Krok 4:
Wlej olej roślinny do kotła, Ustaw na maksymalny ogień, dodaj 0,5 łyżki. łyżki soli, opuść małą obraną cebulę.
Krok 5:
Smażyć cebulę na złoty kolor przez 1-2 minuty, mieszając łyżką cedzakową. Gdy tylko cebula się zarumieni, zdajemy sobie sprawę, że olej wystarczająco się rozgrzał. Wyjmujemy cebulę, nie potrzebujemy jej więcej.
Krok 6:
Dodaj mięso, energicznie mieszaj przez pierwsze kilka sekund, aby nie przylegało do ścian kotła. Smażyć mięso na maksymalnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje. Bez zmniejszania ognia dodaj cebulę i 1/3 ziry, po zmieleniu jej w dłoniach. Od czasu do czasu mieszając smażyć cebulę do miękkości przez 5 minut.
Krok 7:
Bez zmniejszania ciepła wkładamy marchewki do kotła z mięsem i cebulą i smażymy przez 10 minut, aż będą miękkie.
Krok 8:
Napełnij wszystko wodą, aby przykryła smażenie. Możesz użyć wrzącej wody, aby zaoszczędzić czas. Dodaj pozostałe Zira, sól i berberys. Od momentu wrzenia smażenia dusimy wszystko, od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu przez około 10-20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. W miejscu, w którym woda intensywnie się gotuje, musisz spróbować - powinno być słone.
Krok 9:
Wkładamy kawałki pigwy do kotła i wlewamy paprykę.
Krok 10:
Zmniejsz ogień do minimum. Rozłóż ryż, równomiernie rozprowadzając go na wierzchu smażenia.
Krok 11:
Rozłóż główki czosnku na powierzchni ryżu i zmiażdż je łyżką cedzakową w ryżu. Jeśli poziom wody jest niższy, dodaj wodę, zastępując łyżką cedzakową pod strumieniem (aby nie naruszyć warstwy ryżu).
Krok 12:
Zwiększ ogień do maksimum i gotuj, aż woda wyparuje z powierzchni ryżu.
Krok 13:
Następnie, bez zmniejszania ognia, tworzymy zjeżdżalnię z ryżu. Wykonujemy w nim otwory nożem w kółko i pośrodku do dołu, aby nadmiar wody wyparował. Od momentu umieszczenia ryżu w kotle do odparowania wody mija około 10 minut. Przykryj kocioł pokrywką, wyłącz ogień, pozwól pilawowi parzyć przez 10 minut.
Krok 14:
Istnieje kilka sposobów podawania pilawu. Pierwszą opcją jest wymieszanie zawartości kotła, ułożenie go na talerzu w formie zjeżdżalni, udekorowanie czosnkiem i ziołami. Drugą opcją jest wybranie ryżu do jednego pojemnika, a kawałków mięsa z smażenia do drugiego. Po zmieszaniu ryżu z pozostałym smażeniem uformuj zjeżdżalnię ryżu na talerzu, połóż na niej kawałki mięsa. Pilaw można podawać z sałatką Shakarob.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Berberys - 29 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g