pilaw z pigwą i wołowiną

orientalne danie znane wszystkim, smaczne, obfite i aromatyczne. Pilaw z pigwy i wołowiny to obfite, tłuste danie, dzięki czemu dobrze komponuje się z kwaśnymi warzywami lub owocami. Pigwa nadaje pilawowi swój wspaniały aromat i kwaśny smak, papryka uzupełnia go aromatem. Soczysta i pikantna sałatka Shakarob doskonale nadaje się do pilawu. Pilaw można gotować z różnymi rodzajami mięsa. Ten przepis wykorzystuje wołowinę. Wypróbuj tę wersję pilawu, a nie pozostawi cię obojętnym!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 57 % 21 g
182 kcal
IG: 24 / 76 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw z pigwą i wołowiną? Weź pigwę według dostępności. Jeśli w momencie gotowania pilaw jest sezonem pigwy, weź świeże owoce, pokrój na duże plasterki, usuń nasiona, dokładnie umyj. Teraz nie jest sezon pigwy, więc wziąłem puszkę. Wołowinę należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Z całych główek czosnku należy usunąć kilka warstw łuski i umyć główki, nie dzieląc ich na ząbki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż należy opłukać przed rozpoczęciem krojenia warzyw, dokładnie mieląc go w wodzie ręką. Zmień wodę co najmniej 5 razy, pozostaw ryż w wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mięso kroimy w duże kostki. Obrane i umyte warzywa są grubo krojone: cebula-krążki 0,5 cm, marchew-paski o grubości 0,5 cm, długość - 4-5 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny do kotła, Ustaw na maksymalny ogień, dodaj 0,5 łyżki. łyżki soli, opuść małą obraną cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć cebulę na złoty kolor przez 1-2 minuty, mieszając łyżką cedzakową. Gdy tylko cebula się zarumieni, zdajemy sobie sprawę, że olej wystarczająco się rozgrzał. Wyjmujemy cebulę, nie potrzebujemy jej więcej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mięso, energicznie mieszaj przez pierwsze kilka sekund, aby nie przylegało do ścian kotła. Smażyć mięso na maksymalnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje. Bez zmniejszania ognia dodaj cebulę i 1/3 ziry, po zmieleniu jej w dłoniach. Od czasu do czasu mieszając smażyć cebulę do miękkości przez 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Bez zmniejszania ciepła wkładamy marchewki do kotła z mięsem i cebulą i smażymy przez 10 minut, aż będą miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij wszystko wodą, aby przykryła smażenie. Możesz użyć wrzącej wody, aby zaoszczędzić czas. Dodaj pozostałe Zira, sól i berberys. Od momentu wrzenia smażenia dusimy wszystko, od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu przez około 10-20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. W miejscu, w którym woda intensywnie się gotuje, musisz spróbować - powinno być słone.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wkładamy kawałki pigwy do kotła i wlewamy paprykę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zmniejsz ogień do minimum. Rozłóż ryż, równomiernie rozprowadzając go na wierzchu smażenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż główki czosnku na powierzchni ryżu i zmiażdż je łyżką cedzakową w ryżu. Jeśli poziom wody jest niższy, dodaj wodę, zastępując łyżką cedzakową pod strumieniem (aby nie naruszyć warstwy ryżu).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwiększ ogień do maksimum i gotuj, aż woda wyparuje z powierzchni ryżu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie, bez zmniejszania ognia, tworzymy zjeżdżalnię z ryżu. Wykonujemy w nim otwory nożem w kółko i pośrodku do dołu, aby nadmiar wody wyparował. Od momentu umieszczenia ryżu w kotle do odparowania wody mija około 10 minut. Przykryj kocioł pokrywką, wyłącz ogień, pozwól pilawowi parzyć przez 10 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Istnieje kilka sposobów podawania pilawu. Pierwszą opcją jest wymieszanie zawartości kotła, ułożenie go na talerzu w formie zjeżdżalni, udekorowanie czosnkiem i ziołami. Drugą opcją jest wybranie ryżu do jednego pojemnika, a kawałków mięsa z smażenia do drugiego. Po zmieszaniu ryżu z pozostałym smażeniem uformuj zjeżdżalnię ryżu na talerzu, połóż na niej kawałki mięsa. Pilaw można podawać z sałatką Shakarob.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Berberys - 29   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy