klopsiki z mielonego mięsa z ryżem w sosie pomidorowym

Szybki apetyczny posiłek z niedrogich produktów! Dość prosty przepis na przygotowanie pachnących i soczystych klopsików mięsnych z dodatkiem ryżu w sosie pomidorowym, który z pewnością przypadnie do gustu wielu i mile zaskoczy ich wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 45 % 17 g
węglowodany 39 % 15 g
230 kcal
IG: 21 / 64 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować klopsiki, weź miskę wolumetryczną i włóż do niej sześćset gramów mieszanego mięsa mielonego, a następnie włóż dwieście gramów ryżu gotowanego do połowy ugotowanego i jedną główkę drobno posiekanej cebuli do miski, a następnie rozbij jedno jajko kurze do miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sól do miski z mielonym mięsem do smaku, mieszankę zmielonej Czerwonej z czarną papryką i pół łyżeczki suszonego czosnku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce rękami, a następnie ubij ugotowane mięso mielone i daj mu trochę czasu na zaparzenie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby przygotować sos do sosu, umieść patelnię na kuchence i wlej do niej trzy łyżki oleju roślinnego, a następnie włóż drobno posiekaną jedną dużą główkę cebuli na patelnię, jedną marchewkę startą na drobnej tarce, a następnie wymieszaj i smaż, aż cebula będzie przezroczysta i miękka marchewka na średnim ogniu pieca.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej jedną trzecią łyżeczki soli, jedną łyżeczkę cukru, jedną łyżeczkę papryki na patelnię ze smażonymi warzywami, rozłóż cztery łyżki koncentratu pomidorowego i dodaj dwa liście laurowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów przegotowanej wody na wspólną patelnię i wymieszaj wszystkie składniki razem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj gotowanie sosu pomidorowego przez piętnaście minut na umiarkowanym ogniu kuchenki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej mieszankę suszonych ziół na patelnię z sosem pomidorowym według własnego uznania, a następnie wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw sos na chwilę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź patelnię i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej dwie łyżki oleju roślinnego i podgrzej, a następnie uformuj klopsiki z wymaganej ilości mięsa mielonego i zwiń je w mąkę, a następnie włóż na patelnię i smaż, aż z obu stron powstanie złoty kolor na wysokim ogniu kuchenki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smaż klopsiki z obu stron na patelni z sosem pomidorowym, a następnie przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj gotowanie klopsików przez trzydzieści do trzydziestu pięciu minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż ugotowane klopsiki na talerzu z dodatkami według własnych upodobań i podawaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na dość szybki i prosty przepis na przygotowanie pachnących bujnych klopsików i jednocześnie klopsików mięsnych z ryżem w pikantnym sosie pomidorowym. Pamiętaj, aby przygotować soczyste i apetyczne klopsiki w sosie pomidorowym z przyprawami zgodnie z naszym przepisem, będą one korzystną opcją dla każdego przystawki i mile zaskoczą ich wspaniałym smakiem! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy