skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować gruszki w karmelu na deser, potrzebujesz gruszek dowolnego rodzaju - wystarczy wybrać czas gotowania - mam twarde gruszki, cukier, masło i trochę wody.
Krok 2:
Pokrój gruszki na pół, a następnie na ćwiartki - w rzeczywistości możesz użyć dowolnego cięcia, przeanalizowałem wiele przepisów przedstawionych w Internecie: pokrój na połówki, ćwiartki, a nawet plasterki - im mniejsze cięcie, tym mniej czasu na przygotowanie deseru. Wybrałem uniwersalną opcję ze średnim krojem. Najważniejsze, aby nie kroić drobno miękkich soczystych gruszek, w przeciwnym razie dostaniesz dżem!
Krok 3:
Umieść gruszki na patelni bez względu na to, jak - nadal będziesz musiał je wielokrotnie obracać.
Krok 4:
Dodaj pół szklanki wody i gotuj gruszki na średnim ogniu, od czasu do czasu obracając je z boku na bok. Trzymałem nawet trochę pod pokrywką - aby gotować bardziej równomiernie. Gotowanie zajmie około 5-7 minut.
Krok 5:
Gdy gruszki zostaną Przekłute widelcem, ale nadal będą sprężyste, dodaj masło.
Krok 6:
Roztop masło, potrząsając patelnią, gruszki lekko się opiekają-w rzeczywistości karmelizuje zawarty w nich słodki sok.
Krok 7:
Dodaj, równomiernie rozrzucając na patelni, łyżkę stołową z dodatkiem cukru.
Krok 8:
Podpal i pozwól cukrowi się stopić.
Krok 9:
Gdy cukier całkowicie się rozpuści, ugotuj w nim trochę gruszki, potrząsając patelnią. i dodaj trochę pozostałej wody-wrzącą wodę, dodałem bezpośrednio z wrzącej z czajnika. Teraz gotuj gruszki w powstałym syropie cukrowym, aż będą miękkie.
Krok 10:
Odcedź syrop na końcu i jeszcze trochę zrumień gruszki. Rozłóż gorące gruszki w miseczkach lub porcjach.
Krok 11:
Podawaj karmelizowane gruszki z lodami, polewając powstałym syropem karmelowym.
podawaj gruszki w karmelu z lodami, skropione syropem karmelowym powstałym w wyniku przygotowania deseru. Jest bardzo smaczny, po prostu polizasz palce (absolutnie dosłownie!).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g