gruszki w karmelu bez alkoholu

Wspaniały pyszny i zdrowy deser gruszkowy. Gruszki w karmelu bez alkoholu to bardzo prosty, a jednocześnie wyśmienity deser! Gotowanie nie zajmuje dużo czasu i kłopotów, więc możesz wprowadzić gruszki w karmelu (a także inne owoce) do swojej codziennej diety, zwłaszcza jeśli masz dzieci - dorośli są zadowoleni z takiego przysmaku, a nawet dzieci!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 56 % 9 g
95 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować gruszki w karmelu na deser, potrzebujesz gruszek dowolnego rodzaju - wystarczy wybrać czas gotowania - mam twarde gruszki, cukier, masło i trochę wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój gruszki na pół, a następnie na ćwiartki - w rzeczywistości możesz użyć dowolnego cięcia, przeanalizowałem wiele przepisów przedstawionych w Internecie: pokrój na połówki, ćwiartki, a nawet plasterki - im mniejsze cięcie, tym mniej czasu na przygotowanie deseru. Wybrałem uniwersalną opcję ze średnim krojem. Najważniejsze, aby nie kroić drobno miękkich soczystych gruszek, w przeciwnym razie dostaniesz dżem!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść gruszki na patelni bez względu na to, jak - nadal będziesz musiał je wielokrotnie obracać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pół szklanki wody i gotuj gruszki na średnim ogniu, od czasu do czasu obracając je z boku na bok. Trzymałem nawet trochę pod pokrywką - aby gotować bardziej równomiernie. Gotowanie zajmie około 5-7 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy gruszki zostaną Przekłute widelcem, ale nadal będą sprężyste, dodaj masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Roztop masło, potrząsając patelnią, gruszki lekko się opiekają-w rzeczywistości karmelizuje zawarty w nich słodki sok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj, równomiernie rozrzucając na patelni, łyżkę stołową z dodatkiem cukru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podpal i pozwól cukrowi się stopić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy cukier całkowicie się rozpuści, ugotuj w nim trochę gruszki, potrząsając patelnią. i dodaj trochę pozostałej wody-wrzącą wodę, dodałem bezpośrednio z wrzącej z czajnika. Teraz gotuj gruszki w powstałym syropie cukrowym, aż będą miękkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odcedź syrop na końcu i jeszcze trochę zrumień gruszki. Rozłóż gorące gruszki w miseczkach lub porcjach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj karmelizowane gruszki z lodami, polewając powstałym syropem karmelowym.

podawaj gruszki w karmelu z lodami, skropione syropem karmelowym powstałym w wyniku przygotowania deseru. Jest bardzo smaczny, po prostu polizasz palce (absolutnie dosłownie!).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy