pilaw na czczo z selerem i kalafiorem

bezmięsne posiłki są większe niż myślisz! Przekonaj się, robiąc ten pilaw! Chudy pilaw z warzywami to świetna alternatywa dla jego starożytnego odpowiednika z produktami mięsnymi. Dzięki temu przepisowi możesz przetrwać posty, a ci, którzy prowadzą wegański styl życia, nie jedząc zwierząt, ale jedząc je , są świetną opcją na codzienną dietę.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 16 % 3 g
węglowodany 74 % 14 g
92 kcal
IG: 21 / 79 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki, deskę do krojenia i dużą patelnię z pokrywką. Oczyść warzywa. Podziel kapustę na małe kwiatostany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój seler (korzeń) w kostkę, marchew w paski, a cebulę w ćwiartki pierścieni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż przyprawy do oleju.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszając, smaż je, aż będą miały jasny smak.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj seler, cebulę i marchewkę. Gotuj, mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż, aż warzywa będą miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj jarmuż.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I rys.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj i pozwól ryżowi namoczyć się w oleju i sokach warzywnych.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj wodę. Posolić. Wymieszać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotuj pod przykryciem na małym ogniu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nie ma potrzeby mieszania w tym procesie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Jeśli jest sucho-dodaj trochę więcej wody i wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    5 minut przed ugotowaniem ryżu dodaj pomidory z puszki do własnego soku, pokrojone w kostkę. Lepiej, jeśli są bez skóry.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wymieszaj. Protomij przez kolejne 5 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pozwól pilawowi zaparzyć się, a apetyt na spacer (aby był smaczniejszy).

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Można podawać. Nadziewane grzyby, pieczony bakłażan, wegańskie mięso z mąki pszennej zwane seitan (nawiasem mówiąc, bardzo smaczne) lub wcale nie chude, ale smaczne, smażone ryby lub pieczone udko z kurczaka.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal / 100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy