pomidorowy sos do spaghetti pomidorowy z czosnkiem i bazylią

Spaghetti pozostanie zwykłym makaronem bez prawdziwego sosu pomidorowego!
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
54 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

teraz ty i ja przygotujemy klasyczny włoski sos pomidorowy do spaghetti. Od zwykłego sosu, do którego wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni od dawna, różni się tym, że jest zrobiony z pomidorów w puszkach. Ale to właśnie te, które wirują w swoim soku-w pomidorach.

najpierw drobno posiekaj cebulę. Następnie wlej oliwę z oliwek na patelnię i usmaż w niej cebulę. Dodaj czosnek i wymieszaj. Cebula powinna stać się miękka.

Usuń pomidory, możesz je obrać, jeśli chcesz. Następnie ugniatamy je i dodajemy do cebuli. Tutaj wylewamy cały sok pomidorowy ze słoika.

gdy masa się rozgrzeje, włóż wszystkie przyprawy i wymieszaj. Sól, doprowadzić do wrzenia.

gdy się zagotuje, natychmiast zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką. Pozostaw na dziesięć minut lub trochę dłużej.

W tym czasie sos pomidorowy stanie się grubszy.

wszystko, teraz sos pomidorowy do spaghetti może być używany zgodnie z przeznaczeniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy