Sałatka śniadaniowa turysty z papryką i pomidorami

nie tylko turyści, ale także studenci będą zachwyceni taką sałatką! Na zimę wszyscy przygotowujemy różne sałatki, aby zapewnić organizmowi witaminy i energię. Nazwa "śniadanie turysty" pochodzi z czasów Związku Radzieckiego, kiedy młodzi ludzie wyjeżdżali na wycieczki i zabierali ze sobą konserwy, w tym ryż, mięso mielone i warzywa. Gotujemy bez mięsa mielonego, ale z tego smak i sytość sałatki nie zmniejszy się. Ta sałatka jest odpowiednia dla turystów, studentów i tych, którzy mają mało czasu na gotowanie. Ponieważ wystarczy otworzyć słoik i podgrzać sałatkę. A przygotowanie takiej sałatki jest bardzo proste.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 57 % 12 g
113 kcal
IG: 42 / 50 / 8

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj, obierz i posiekaj wszystkie warzywa. Pomidory i paprykę w kostkę, cebulę w półpierścienie, marchewkę zetrzeć na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny do rondla i zagotuj. Dodaj cebulę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj marchewki, wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pomidory, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następny w użyciu jest wstępnie umyty ryż, również mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj paprykę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sól i cukier, wymieszaj i pozostaw do duszenia przez 20-30 minut, w zależności od gotowości ryżu. Mój ryż był gotowy za 20 minut, a ty sam spróbujesz. Pod koniec gotowania dodaj ocet i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż sałatkę do wcześniej wysterylizowanych słoików i zwiń z gotowanymi pokrywkami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odwróć puszki do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sałatka śniadaniowa turysty jest gotowa! Piękno i smak!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Możesz przygotować danie jako dodatek do mięsa, ale nie dodawaj octu. Bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal / 100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal / 100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy