skład / składniki
metoda gotowania
idealnie jest używać czerwonej papryki - są słodsze, bardziej soczyste i bardziej aromatyczne. Ale możesz z dodatkiem zieleni, doda to ostrości.
umyj paprykę, wytrzyj, pokrój wzdłuż i obierz nasiona.
obierz cebulę i grubo posiekaj.
obierz ostrą paprykę z nasion, pokrój na kawałki. Możesz zastąpić paprykę czerwoną ostrą mieloną, ale wtedy musisz być ostrożniejszy z proporcją. Radzę dodawać nie od razu, ale stopniowo, dostosowując się do własnego gustu.
przełóż paprykę i cebulę przez maszynę do mięsa.
wlej olej roślinny na patelnię, włóż warzywa, sól, cukier. Kto kocha, może dodać przyprawy: kolendrę, mielone nasiona kopru, sumak. Wybierz według swoich upodobań smakowych.
wszystko wymieszaj, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 30 minut. Następnie dodaj ocet, Usuń próbkę, dostosuj do smaku.
napełnij wstępnie przygotowane słoiki i pokrywki gorącym kawiorem, szczelnie zamknij, Odwróć pokrywkami. Zawiń i pozostaw do ostygnięcia na 12-24 godziny. Następnie odłóż do przechowywania.
kiedy otworzysz te słoiki zimą, ciesz się niewypowiedzianą przyjemnością. Rozpieszczaj siebie i swoich bliskich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g