skład / składniki
metoda gotowania
1. Przepuszczamy cebulę przez maszynę do mięsa. Podpalamy patelnię o grubych ścianach, wlewamy tam olej słonecznikowy. Dodaj cebulę i smaż przez 5-7 minut.
2. W międzyczasie zetrzyj cukinię. dodaj je do rondla i mieszając, podgrzewaj przez 10-15 minut na dużym ogniu. Następnie na małym ogniu dusimy pod pokrywką przez 2-2, 5 godziny, od czasu do czasu mieszając (okazało się, że raz na 20-30 minut).
3. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką przez kolejne 20-30 minut. Upewniamy się, że się nie pali.
4. Następnie dodaj sól, czarny pieprz, chmiel-suneli, bazylię, goździki(opcjonalnie możesz dodać czerwoną gorzką paprykę, czosnek lub inne przyprawy do smaku), a na koniec cukier. Wymieszaj wszystko i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut.
5. Teraz ubij wszystko blenderem, aby uzyskać puree.
6. Wlej ocet, wymieszaj.
7. Po 3 minutach Zwiń wszystko w wysterylizowane półlitrowe słoiki. Zawiń, aż całkowicie ostygnie.
daje delikatny, słodko-kwaśny, pikantny sos. Można go dodawać do makaronu, owsianki, podawać z mięsem lub do dowolnych dań głównych. Po otwarciu słoika możesz eksperymentować ze smakiem: jeśli lubisz ostrzej - dodaj ostrą, czerwoną paprykę lub czosnek(przepuszczony przez prasę); aby uzyskać jaśniejszy aromat, możesz dodać zieloną cebulę, zioła, przyprawy; ponieważ sos okazuje się dość gęsty, można go użyć do smażenia w barszczu lub przygotowania sosu. Zasadniczo dwa słoiki koncentratu pomidorowego tworzą sześć słoików sosu. Oto taka opłacalna, naturalna i bardzo smaczna rzecz.
przechowywane w piwnicy lub piwnicy. Po otwarciu - przechowywać w lodówce przez około tydzień, więc jeśli rodzina nie jest duża-lepiej zwinąć w małe słoiki.
smacznego dla wszystkich, dobrego nastroju, pozytywnego nastroju i przyjemnych małych i dużych arcydzieł! Nie bój się eksperymentować i tworzyć nowych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal / 100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g