sos z cukinii zamiast keczupu na zimę

Piękny słodko-kwaśny sos do każdego drugiego dania... Cukinia to bardzo zdrowe, smaczne i niedrogie warzywo. Oprócz samodzielnego dania dodaje się go również jako wypełniacz do innych przepisów. Chciałem zrobić coś w rodzaju keczupu, ale dostałem słodko-kwaśny, pikantny sos.
puguckaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 12 % 2 g
węglowodany 76 % 13 g
54 kcal
IG: 62 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

1. Przepuszczamy cebulę przez maszynę do mięsa. Podpalamy patelnię o grubych ścianach, wlewamy tam olej słonecznikowy. Dodaj cebulę i smaż przez 5-7 minut.
2. W międzyczasie zetrzyj cukinię. dodaj je do rondla i mieszając, podgrzewaj przez 10-15 minut na dużym ogniu. Następnie na małym ogniu dusimy pod pokrywką przez 2-2, 5 godziny, od czasu do czasu mieszając (okazało się, że raz na 20-30 minut).
3. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką przez kolejne 20-30 minut. Upewniamy się, że się nie pali.
4. Następnie dodaj sól, czarny pieprz, chmiel-suneli, bazylię, goździki(opcjonalnie możesz dodać czerwoną gorzką paprykę, czosnek lub inne przyprawy do smaku), a na koniec cukier. Wymieszaj wszystko i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut.
5. Teraz ubij wszystko blenderem, aby uzyskać puree.
6. Wlej ocet, wymieszaj.
7. Po 3 minutach Zwiń wszystko w wysterylizowane półlitrowe słoiki. Zawiń, aż całkowicie ostygnie.
daje delikatny, słodko-kwaśny, pikantny sos. Można go dodawać do makaronu, owsianki, podawać z mięsem lub do dowolnych dań głównych. Po otwarciu słoika możesz eksperymentować ze smakiem: jeśli lubisz ostrzej - dodaj ostrą, czerwoną paprykę lub czosnek(przepuszczony przez prasę); aby uzyskać jaśniejszy aromat, możesz dodać zieloną cebulę, zioła, przyprawy; ponieważ sos okazuje się dość gęsty, można go użyć do smażenia w barszczu lub przygotowania sosu. Zasadniczo dwa słoiki koncentratu pomidorowego tworzą sześć słoików sosu. Oto taka opłacalna, naturalna i bardzo smaczna rzecz.
przechowywane w piwnicy lub piwnicy. Po otwarciu - przechowywać w lodówce przez około tydzień, więc jeśli rodzina nie jest duża-lepiej zwinąć w małe słoiki.
smacznego dla wszystkich, dobrego nastroju, pozytywnego nastroju i przyjemnych małych i dużych arcydzieł! Nie bój się eksperymentować i tworzyć nowych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal / 100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy