skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie powyższe warzywa. Spróbuj wziąć bakłażana, pomidory i cukinię o tej samej średnicy. Więc danie będzie nie tylko smaczne, ale także piękne.
Krok 2:
Piecz paprykę w piekarniku, aż będzie brązowa. Jeśli pieprz robi się czarny tylko z jednej strony, to podczas pieczenia odwróć go. Kupuję wyłącznie zieloną paprykę. Kiedyś przeczytałem, że wszystkie papryki to ta sama odmiana, tylko na różnych etapach dojrzałości. Zielony jest najmłodszy i zawiera najmniej szkodliwych substancji.
Krok 3:
Podczas pieczenia papryki pokrój wszystkie bakłażany, cukinię i 700gr. pomidorów. Siekam na takiej tarce. Jeśli go nie ma, pokrój nożem. Spróbuj pokroić cienko, aby danie było smaczniejsze. Nie mogłem pokroić pomidorów na takiej tarce, nie były wystarczająco twarde, więc pokroiłem nożem.
Krok 4:
Posiekaj cebulę i smaż na patelni na złoty kolor. Cebula nie musi być drobno cięta, możesz być większa.
Krok 5:
Obierz i nasiona pieczonej papryki. Pokrój i dodaj do smażonej cebuli. Dusić przez 10 minut.
Krok 6:
Pozostałe 300gr. pomidory zalać wrzącą wodą, zdjąć skórkę i pokroić. Dodaj na patelnię do papryki i cebuli. Dusić, aż płyn wyparuje.
Krok 7:
Wrzuć duszone warzywa do blendera. Dodaj sól, pieprz do smaku i ubij na gładką masę.
Krok 8:
W osobnej misce wymieszaj warzywa hvrezann, olej roślinny (najlepiej bezwonny) i sól, pieprz. Weź zieleninę, którą kochasz-pietruszkę, koperek, kolendrę, bazylię. Również na tym etapie możesz dodać czosnek. Zetrzyj 5 ząbków na drobnej tarce. Nie dodaję, bo nie lubię zapachu pieczonego czosnku.
Krok 9:
W pojemniku, w którym upieczesz Ratatouille, wlej zmiksowane warzywa i spłaszcz. Zaczynamy zbierać Ratatouille. Połóż bakłażany, cukinię i pomidory na sosie, naprzemiennie. Po zebraniu wszystkich warzyw napełnij ziołami olejem.
Krok 10:
Przykryj folią i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Piec przez 30-40 minut.
istnieje wiele przepisów na Ratatouille. Znalazłem ten w Internecie, gdzie powiedziano, że przepis pochodzi z zasobów anglojęzycznych, nie sprawdziłem, ponieważ danie okazuje się bardzo smaczne, a ja, jak ten inspektor z kreskówki, po prostu poczułem euforię, próbując Ratatouille!)))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g