leniwa kapusta kiszona

leniwa kapusta nie wstydzi się podawać i nie szkoda jeść! Danie o wartości budżetowej, niskokaloryczne, smaczne, przydatne do zrównoważonej pracy jelit.
Nikołaj GruzinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 3 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 55 % 11 g
98 kcal
IG: 45 / 0 / 55

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

leniwy kapusta "Krukowski" w powolnej kuchence. To danie przygotowała moja babcia, która mieszkała w Krukowie nad Dnieprem w regionie Połtawy. Danie kuchni ukraińskiej, coś pomiędzy kapustą (zupą) a duszoną kapustą na ciasta.
kasza jaglana zalać wrzącą wodą przez 30-40 minut. przed włożeniem do miski Multicooker. Możesz wziąć więcej kaszy jaglanej, kto lubi. Smażyć cebulę na smalcu, pokroić w kostkę, aby uzyskać złoty odcień w skwarkach. Babcia wzięła stary, żółty smalec wieprzowy, na którym robiła smażenie na barszcz i inne potrawy. To taki smalec nada naszemu daniu wyjątkowy, niepowtarzalny smak i aromat. A przyprawy mogą być dowolne według Twojego gustu. Następnie obierz jabłko, pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm słodko-kwaśna odmiana jabłka nadaje subtelny smak Calvados z kwaskowatością. Dodanie jabłka jest opcjonalne-to dla amatora. Duszone w multicookerze w trybie "duszenie" - 1 godzina. Możesz parzyć przez 20-30 minut. lub podawaj natychmiast ze śmietaną i koperkiem, natką pietruszki. Dla bardziej wymagających zjadaczy do kapusty dodaje się dobry gulasz wołowy, mięso gotowane jak na pieczeń mięsną. Ale wtedy nie będzie to już "leniwa kapusta", ale kolejne danie. Nie wiem, jak to nazwać, ponieważ nie gotowałem z mięsem. Leniwą kapustę można polecić na stół wegetariański, jeśli smażenie odbywa się na oleju roślinnym. Dobrze podawany na zimno, można jeść bez chleba, ale zawsze ze śmietaną. Tak wiele znaków w opisie zwykłej kapusty jest wyraźnie wiele, znalazłem kilka podobnych przepisów, ale wszystkie różnią się od siebie. To zrozumiałe. Mój przepis to historyczna wycieczka w połowie lat 50. i 20. wieku, pamiętam go tylko ja. Jeśli dodamy  więcej wody i ziemniaków, dojdziemy do tradycyjnej ukraińskiej zupy kapuścianej. Nie jest też źle. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy