skład / składniki
metoda gotowania
leniwy kapusta "Krukowski" w powolnej kuchence. To danie przygotowała moja babcia, która mieszkała w Krukowie nad Dnieprem w regionie Połtawy. Danie kuchni ukraińskiej, coś pomiędzy kapustą (zupą) a duszoną kapustą na ciasta.
kasza jaglana zalać wrzącą wodą przez 30-40 minut. przed włożeniem do miski Multicooker. Możesz wziąć więcej kaszy jaglanej, kto lubi. Smażyć cebulę na smalcu, pokroić w kostkę, aby uzyskać złoty odcień w skwarkach. Babcia wzięła stary, żółty smalec wieprzowy, na którym robiła smażenie na barszcz i inne potrawy. To taki smalec nada naszemu daniu wyjątkowy, niepowtarzalny smak i aromat. A przyprawy mogą być dowolne według Twojego gustu. Następnie obierz jabłko, pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm słodko-kwaśna odmiana jabłka nadaje subtelny smak Calvados z kwaskowatością. Dodanie jabłka jest opcjonalne-to dla amatora. Duszone w multicookerze w trybie "duszenie" - 1 godzina. Możesz parzyć przez 20-30 minut. lub podawaj natychmiast ze śmietaną i koperkiem, natką pietruszki. Dla bardziej wymagających zjadaczy do kapusty dodaje się dobry gulasz wołowy, mięso gotowane jak na pieczeń mięsną. Ale wtedy nie będzie to już "leniwa kapusta", ale kolejne danie. Nie wiem, jak to nazwać, ponieważ nie gotowałem z mięsem. Leniwą kapustę można polecić na stół wegetariański, jeśli smażenie odbywa się na oleju roślinnym. Dobrze podawany na zimno, można jeść bez chleba, ale zawsze ze śmietaną. Tak wiele znaków w opisie zwykłej kapusty jest wyraźnie wiele, znalazłem kilka podobnych przepisów, ale wszystkie różnią się od siebie. To zrozumiałe. Mój przepis to historyczna wycieczka w połowie lat 50. i 20. wieku, pamiętam go tylko ja. Jeśli dodamy więcej wody i ziemniaków, dojdziemy do tradycyjnej ukraińskiej zupy kapuścianej. Nie jest też źle. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal/100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g