makaron z dynią

makaron z kurczakiem w słodkim sosie dyniowym. Danie ma oryginalny smak, przygotowanie wcale nie jest trudne. Miałem zwykły makaron, ale możesz wziąć kokardki, muszle - wtedy będzie jeszcze piękniej. Dobre danie na obfity obiad.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 18 % 6 g
węglowodany 62 % 21 g
156 kcal
IG: 5 / 80 / 15

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój cebulę w ćwiartki, dynię w kostkę, drobno posiekaj czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj kurczaka w osolonej wodzie, nie wylewaj bulionu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podsmaż cebulę i czosnek na oleju roślinnym, aż będą przezroczyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do cebuli ułożyć dynię, posypać tymiankiem i smażyć przez około 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 200 ml bulionu z kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aż będzie miękki. W procesie solić do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj gotową dynię na puree.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozdrobnij mięso z kurczaka na dowolne kawałki i lekko usmaż.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W pozostałym bulionie ugotuj makaron. Jeśli to nie wystarczy, dodaj wodę. Gotuj do prawie całkowitego ugotowania. Ważne jest, aby nie strawić, aby dobrze zachować swój kształt. Nie wylewaj wody spod makaronu, może być potrzebna.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj makaron, kurczaka i puree. Jeśli przecier jest zbyt gęsty i trudno się wtrącać - dodaj wodę spod makaronu, potrzebowałem około 150 ml.

to uproszczony przepis Jamiego Olivera. W oryginale gotowano tagliatelli, do smażenia cebuli i czosnku używano masła i oliwy z oliwek, a jako składnik mięsny była szynka wieprzowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy