skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój cebulę w ćwiartki, dynię w kostkę, drobno posiekaj czosnek.
Krok 2:
Gotuj kurczaka w osolonej wodzie, nie wylewaj bulionu.
Krok 3:
Podsmaż cebulę i czosnek na oleju roślinnym, aż będą przezroczyste.
Krok 4:
Do cebuli ułożyć dynię, posypać tymiankiem i smażyć przez około 5 minut.
Krok 5:
Dodaj 200 ml bulionu z kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aż będzie miękki. W procesie solić do smaku.
Krok 6:
Zetrzyj gotową dynię na puree.
Krok 7:
Rozdrobnij mięso z kurczaka na dowolne kawałki i lekko usmaż.
Krok 8:
W pozostałym bulionie ugotuj makaron. Jeśli to nie wystarczy, dodaj wodę. Gotuj do prawie całkowitego ugotowania. Ważne jest, aby nie strawić, aby dobrze zachować swój kształt. Nie wylewaj wody spod makaronu, może być potrzebna.
Krok 9:
Wymieszaj makaron, kurczaka i puree. Jeśli przecier jest zbyt gęsty i trudno się wtrącać - dodaj wodę spod makaronu, potrzebowałem około 150 ml.
to uproszczony przepis Jamiego Olivera. W oryginale gotowano tagliatelli, do smażenia cebuli i czosnku używano masła i oliwy z oliwek, a jako składnik mięsny była szynka wieprzowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g