Sałatka z cukinii z pomidorami i papryką na zimę

pyszna sałatka z cukinii, łatwa w przygotowaniu, bezproblemowo przechowywana! Sałatka z cukinii z pomidorami i papryką jest pełna witamin, a zimą będzie wyglądać świetnie na stole!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 67 % 10 g
73 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz i zważ nasze warzywa do przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę na półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go i rozłóż cebulę pokrojoną w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na koreańskiej tarce zetrzyj marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy cebula jest usmażona, aż stanie się przezroczysta i przestanie wydzielać sok, dodaj do niej marchewki i dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel paprykę na pół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój paprykę na półpierścienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż go na patelni, dodaj przyprawy sól, cukier pieprz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodajemy czosnek wyciśnięty przez & quot; prasę & quot;.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dusić warzywa przez 10 minut na wysokim poziomie, a następnie nieco obniżyć temperaturę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój cukinię na małe kawałki(w razie potrzeby usuń skórkę i nasiona).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż na patelni (przez 20-25 minut, jeśli młoda cukinia). Podczas całego przygotowania sałatki stale ją mieszamy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój pomidory w kostkę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj pomidory do garnka do warzyw i dokładnie wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gdy sałatka da dużo soku, sprawdzamy, czy cukinia jest gotowa.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gdy cukinia się ugotuje, dodaj kwas cytrynowy do sałatki, wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez 3-5 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gorącą sałatkę wkładamy do sterylnych słoików.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Po zapakowaniu gotowej sałatki i sprawdzeniu szczelności słoika, przykryj je kocem lub kocem i schłodź przez jeden dzień.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Pyszna sałatka na zimę jest gotowa! Smacznego!

cebulę przed gotowaniem sałatki należy zalać wrzącą wodą lub namoczyć w wodzie przez 2-3 godziny. Do smaku można dodać czerwoną paprykę.
przyjrzyj się uważnie mojemu przepisowi wideo krok po kroku na przygotowanie cukinii na zimę! https://youtu.be/h6_h_T8VX8A
gotowanie pyszne, gotowanie proste, gotowanie sałatki na zimę razem w domu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy