skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dobrze wyczyściliśmy i umyliśmy grzyby i ziemniaki.
Krok 2:
Grubo posiekaj ziemniaki.
Krok 3:
Pokrój grzyby trochę mniej.
Krok 4:
Posiekaj cebulę i koperek.
Krok 5:
Wszystkie nasze składniki układamy w jednej dużej misce, przez prasę przepuszczamy czosnek.
Krok 6:
Dodaj sól i przyprawy, dopraw oliwą z oliwek.
Krok 7:
Wszystko bardzo dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Weź głęboką miskę do niej, rozłóż folię, dociskając ją do krawędzi.
Krok 9:
Dodaj masę ziemniaczano-grzybową do formy.
Krok 10:
Zaciskamy krawędzie w formie garnka i doprawiamy olejem.
Krok 11:
Dodaj sos śmietanowy i wyślij do piekarnika w temperaturze 200° na 30 minut, następnie obniż stopień do 100° i odstaw na kolejne 20 minut.
Krok 12:
Podawaj na stole jako samodzielne danie! Smacznego przyjaciele!
gotowe danie podawane na gorąco, idealne dla wegetarian, jeśli nie doprawisz kwaśną śmietaną!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g