Chudy gulasz z bakłażana

bardzo proste i szybkie w wykonaniu danie! Zdrowe i smaczne! Urozmaica stół wegetarian, jest idealny na czczo, dla tych, którzy przestrzegają diety, a także jako dodatek do dań mięsnych, rybnych i drobiowych. Wszystko przygotowuje się samo. Nad tylko posiekaj warzywa.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 82 % 9 g
48 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziarna gorczycy i proszek musztardowy miesza się z 2 łyżkami wrzącej wody i miesza. Odstawiamy na kilka minut i pęczniejemy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj miód, wymieszaj i odstaw, aż będzie to konieczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na dużej patelni z grubym dnem układamy pokrojone w półkole bakłażany, pokrojony w paski korzeń selera i pokrojoną w paski paprykę. Posyp ulubionymi przyprawami, zalej wodą, przykryj pokrywką i podpal do duszenia. Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień do średniego, potrząśnij zawartością w rondlu kilka razy. Gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj fasolę, wcześniej ugotowaną pastę musztardową i sos sojowy. Mieszać. Dusić pod pokrywką przez kolejne 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyłącz ogień. Posyp posiekanymi ziołami, wymieszaj i pozostaw do zaparzenia pod pokrywką przez kolejne 10 minut.

szybkie i bardzo łatwe do przygotowania danie! Samowystarczalny przepis, można go spożywać jako dodatek do mięsa, ryb, kurczaka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g
  • Musztarda w proszku - 378   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy