skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok 2:
Ziarna gorczycy i proszek musztardowy miesza się z 2 łyżkami wrzącej wody i miesza. Odstawiamy na kilka minut i pęczniejemy.
Krok 3:
Dodaj miód, wymieszaj i odstaw, aż będzie to konieczne.
Krok 4:
Na dużej patelni z grubym dnem układamy pokrojone w półkole bakłażany, pokrojony w paski korzeń selera i pokrojoną w paski paprykę. Posyp ulubionymi przyprawami, zalej wodą, przykryj pokrywką i podpal do duszenia. Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień do średniego, potrząśnij zawartością w rondlu kilka razy. Gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
Krok 5:
Dodaj fasolę, wcześniej ugotowaną pastę musztardową i sos sojowy. Mieszać. Dusić pod pokrywką przez kolejne 10 minut.
Krok 6:
Wyłącz ogień. Posyp posiekanymi ziołami, wymieszaj i pozostaw do zaparzenia pod pokrywką przez kolejne 10 minut.
szybkie i bardzo łatwe do przygotowania danie! Samowystarczalny przepis, można go spożywać jako dodatek do mięsa, ryb, kurczaka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g
- Musztarda w proszku - 378 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g