filet z różowego łososia w sosie śmietanowo-serowym

soczysta ryba o smaku sera i ostrzy! Niezwykle delikatna ryba na patelni gotowana w sosie! Przygotowanie jest bardzo proste, twoi krewni będą zachwyceni!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 12 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 12 % 3 g
170 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne składniki do przygotowania potrawy i kroimy filety z różowego łososia na kawałki, które wkładamy do rozgrzanej patelni wraz z dwudziestoma gramami masła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smażyć kawałki ryby mieszając łopatką przez około pięć minut, dodając pięćdziesiąt gramów oleju roślinnego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż smażone kawałki ryby na talerzu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na rozgrzanej patelni rozłóż posiekaną cebulę i dodaj trzy ząbki zmiażdżonego czosnku, smaż na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj sto gramowy kawałek twardego sera na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj dwieście gramów mleka na patelnię do smażonej cebuli, dwieście gramów 20% śmietany i zagotuj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż starty ser na patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kawałki smażonego różowego łososia na patelnię, do smaku sól i pieprz, wymieszaj i przykryj pokrywką, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zdejmij patelnię z pieca i lekko ostudź naczynie, układając porcje na talerzach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do każdego talerza dodaj koperek do smaku. Smacznego dla wszystkich!

przysmak dla domu, nawet najmłodsza Gospodyni domowa może ugotować i zaskoczyć wszystkich domowników. Ryba jest soczysta, mięso ma delikatny posmak sera i małą kroplę! Kolacja dla rodziny. Obfite i smaczne, w zaledwie 15 minut! Różowy łosoś w sosie śmietanowo-serowym!
różowy łosoś jest najmniejszym i najpowszechniejszym i najszybciej rosnącym gatunkiem ryb komercyjnych, który jest bardzo zdrowy i smaczny.
nadaje się do gotowania zup, jest duszony i smażony, solony i konserwowany (w tym kawior), ale łosoś różowy jest szczególnie dobry w postaci soli.
przy zakupie najważniejsze jest, aby wybrać wysokiej jakości różowego łososia: jest równy, czysty, gładki, bez plam i uszkodzeń, ze srebrnymi i błyszczącymi łuskami.
Skóra wysokiej jakości różowego łososia ściśle przylega do mięsa, a suchy ogon ryby wskazuje, że był wielokrotnie rozmrażany i zamrażany.
W przypadku wysokiej jakości ryb skrzela powinny być jasne lub jasnoczerwone, a nie przyciemnione lub zielone.
samce mają jaśniejszy kolor, a jeśli przyjrzysz się uważnie, czerwonawe plamy są dość zauważalne na ich ciele, a u samicy ciało jest szaro-białe i bez odcieni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Filet z różowego łososia - 133   kcal/100g

Podobne przepisy