skład / składniki
metoda gotowania
jeśli do przygotowania potrawy używa się mrożonego mintaja, należy go wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej.
nożyczkami odetnij płetwy i ogon. Usuwamy czarny film z brzucha, aby ryba nie była gorzka. Dokładnie spłucz mintaja pod wodą, dobrze Tri powierzchnię tuszy, aby oczyścić ją z małych szarych łusek.
wysuszyć mintaja, pokroić na porcje. Wkładamy je do odpowiedniego pojemnika, solimy, dodajemy pikantne zioła, w razie potrzeby przyprawy i mieszamy. Pozostaw rybę do marynowania przez 20 minut.
W międzyczasie obieramy warzywa, myjemy. Posiekaj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. Smażyć warzywa na patelni z dodatkiem oleju roślinnego, aż do połowy ugotowane. Następnie rozprowadzamy przygotowanego mintaja do warzyw. Rozcieńczyć śmietanę wodą, wymieszać i wlać rybę z warzywami. Gotuj, w razie potrzeby dodaj sól.
dusić rybę na małym ogniu przez 15-20 minut. Wyłącz ogień, pozwól mu parzyć pod pokrywką przez 5 minut i natychmiast podawaj z dodatkiem ziemniaków lub zbóż.
smacznego!
podczas gotowania ryb należy monitorować czas i intensywność wrzenia. Ważne jest, aby nie przetasowywać ryby, aby nie oddzieliła się od kości, a kawałki się nie rozpadły. Ryby należy zawsze gotować na wolnym ogniu.
śmietana może być używana w dowolnej zawartości tłuszczu. Zmiękczy lekko suche mięso mintaja i nada delikatny kremowy smak.
przyprawy i przyprawy można użyć dowolnego smaku odpowiedniego do przygotowania duszonej ryby. Dodadzą rybom dodatkowego smaku i aromatu. Dla miłośników ostrego smaku możesz dodać dowolną paprykę, szczególnie odpowiednia będzie papryka cytrynowa.
każdy wie o przydatności ryb. A mintaj nie jest pozbawiony przydatnych właściwości. Zawiera wapń, fosfor, żelazo, jod, magnez, a także wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto ryby te zawierają minimum tłuszczu i nie zawierają węglowodanów, dlatego są niezbędne w żywieniu dietetycznym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g