mintaj w śmietanie na patelni z cebulą i marchewką

ryba w śmietanie-prosta, szybka i smaczna! Mintaj duszony z warzywami na patelni w śmietanie to jeden z najprostszych i najtańszych przepisów na gotowanie ryb. Przygotowanie mintaja jest łatwe, bez większych kłopotów. Wszystkie składniki są proste i niedrogie. Ten przepis pomaga, gdy musisz szybko coś ugotować i nakarmić domowników. W końcu to danie zajmuje bardzo mało czasu. Jednocześnie możesz przygotować bezpretensjonalny dodatek, na przykład tłuczone ziemniaki. I pyszny, obfity obiad na stole!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 10 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 10 % 2 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

jeśli do przygotowania potrawy używa się mrożonego mintaja, należy go wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej.
nożyczkami odetnij płetwy i ogon. Usuwamy czarny film z brzucha, aby ryba nie była gorzka. Dokładnie spłucz mintaja pod wodą, dobrze Tri powierzchnię tuszy, aby oczyścić ją z małych szarych łusek.
wysuszyć mintaja, pokroić na porcje. Wkładamy je do odpowiedniego pojemnika, solimy, dodajemy pikantne zioła, w razie potrzeby przyprawy i mieszamy. Pozostaw rybę do marynowania przez 20 minut.
W międzyczasie obieramy warzywa, myjemy. Posiekaj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie. Smażyć warzywa na patelni z dodatkiem oleju roślinnego, aż do połowy ugotowane. Następnie rozprowadzamy przygotowanego mintaja do warzyw. Rozcieńczyć śmietanę wodą, wymieszać i wlać rybę z warzywami. Gotuj, w razie potrzeby dodaj sól.
dusić rybę na małym ogniu przez 15-20 minut. Wyłącz ogień, pozwól mu parzyć pod pokrywką przez 5 minut i natychmiast podawaj z dodatkiem ziemniaków lub zbóż.
smacznego!

podczas gotowania ryb należy monitorować czas i intensywność wrzenia. Ważne jest, aby nie przetasowywać ryby, aby nie oddzieliła się od kości, a kawałki się nie rozpadły. Ryby należy zawsze gotować na wolnym ogniu.
śmietana może być używana w dowolnej zawartości tłuszczu. Zmiękczy lekko suche mięso mintaja i nada delikatny kremowy smak.
przyprawy i przyprawy można użyć dowolnego smaku odpowiedniego do przygotowania duszonej ryby. Dodadzą rybom dodatkowego smaku i aromatu. Dla miłośników ostrego smaku możesz dodać dowolną paprykę, szczególnie odpowiednia będzie papryka cytrynowa.

każdy wie o przydatności ryb. A mintaj nie jest pozbawiony przydatnych właściwości. Zawiera wapń, fosfor, żelazo, jod, magnez, a także wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto ryby te zawierają minimum tłuszczu i nie zawierają węglowodanów, dlatego są niezbędne w żywieniu dietetycznym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy