mostek wołowy w powolnej kuchence

gęsty sos i najdelikatniejsze mięso, które dosłownie rozpływa się w ustach! Mostek wołowy w powolnej kuchence to obfite, pożywne i niezwykle smaczne danie. Dzięki gotowaniu w tej cudownej technice mięso jest bardzo delikatne-dosłownie rozpływa się w ustach, jakby marnowało się w rosyjskim piecu. Przyprawy i dodatki sprawiają, że smak mięsa i sosu jest tak żywy, że to danie może z łatwością stać się ulubionym w rodzinnym menu.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 11 % 3 g
166 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

na początek przygotowujemy produkty, a mianowicie:

- Usuń łuskę z cebuli, a następnie pokrój ją na pół i pokrój każdą połowę w poprzek-półpierścienie;

- mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie suszymy ręcznikami papierowymi. Pokrój kawałek mięsa na pół;

- przygotowujemy wszystkie inne składniki zgodnie z listą.

teraz zaczynamy gotować. Mięso przekrojone na pół przenosimy do dużego i głębokiego pojemnika, wlewamy do niego sól i czarny pieprz, a także sól selerową (opcjonalnie). Nawiasem mówiąc, taka sól jest łatwa do samodzielnego przygotowania, a następnie zachwyca się siedmioma aromatycznymi potrawami - można ją stosować zarówno w sałatkach, zupach, jak i drugich daniach. Pocieramy mięso ze wszystkich stron solą i przyprawami, a następnie kładziemy je na dnie multicookera. Tłusta strona mostka powinna znajdować się na górze.

połóż posiekaną cebulę na mięsie.

wlej piwo do osobnego dużego pojemnika (możesz użyć wersji bezalkoholowej). Sprawi, że mięso będzie bardziej miękkie, a jego smak będzie bogatszy. Wlej sos Worcester do piwa, wymieszaj i wlej mięso i cebulę tą mieszanką. Zamykamy pokrywę multicookera, włączamy tryb "gaszenie", ustawiamy czas - 70 minut.

gdy program dobiegnie końca, nie dotykaj powolnej kuchenki przez kolejne 10 minut, pozwalając parze stopniowo wychodzić samodzielnie. Kiedy ten czas minie, zwolnij Pozostałe ciśnienie, ostrożnie otwierając zawór. Sprawdzamy mięso pod kątem gotowości - powinno być łatwo przebite widelcem, miękkie i delikatne, łatwe do rozbicia na włókna. Jeśli mięso jest nadal twarde, ponownie zamknij pokrywę multicookera i gotuj mostek przez kolejne 10-15 minut w tym samym trybie. Powtarzamy kroki, aby zwolnić ciśnienie i otworzyć pokrywę multicookera.

więc mięso jest gotowe,a teraz zajmijmy się sosem. Wyjmij gorące mięso z miski, przenieś na głęboką patelnię, patelnię lub kocioł, przykryj podwójną warstwą folii lub po prostu szczelną pokrywką. Konieczne jest, aby mostek nie miał czasu na ochłodzenie. Filtrujemy zawartość multicookera przez drobne sito, odcedzamy odcedzone soki z powrotem do miski. Włączamy tryb "Multipowar", temperatura nie jest potrzebna wysoka - ustawiamy średnią, doprowadzając ciecz do wrzenia. Gdy płyn się zagotuje, wlej wodę do miski ze skrobią kukurydzianą i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Teraz stopniowo rozprowadzamy mieszaninę kukurydzy w misce do wrzącego sosu, gotujemy, ciągle mieszając, przez 1-2 minuty i wyłączamy program, a miskę wyjmujemy z multicookera.

pokrój mięso na plasterki i podawaj z sosem i dowolnym dodatkiem do smaku. Na przykład tłuczone ziemniaki idealnie pasują do mostka wołowego.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g
  • Mostek wołowy - 217   kcal/100g

Podobne przepisy