sos wołowy

ŁATWY SOS WOŁOWY.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 18 % 4 g
130 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ostatnio początkujący kucharze często zwracają się do mnie z pytaniem: Jak zrobić sos wołowy. Z przyjemnością podzielę się tym przepisem, który świetnie nadaje się do codziennej diety. Pomimo tego, że wołowina jest uważana za twardą, mięso gotowane zgodnie z tym prostym przepisem okazuje się soczyste i delikatne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso na sos lepiej wybrać bez kości, z niewielką zawartością tłuszczu. Polędwica, miąższ tylnej nogi lub łopatka są idealne. Dokładnie umyj filet wołowy. Usuń filmy i nadmiar tłuszczu z mięsa. Pokrój wołowinę wzdłuż włókien na średniej wielkości podłużne kawałki. Nie zaleca się zbyt cienkiego krojenia mięsa, w tym przypadku podczas smażenia wołowina straci wszystkie soki i okaże się twarda i bez smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej bezwonny olej słonecznikowy na głęboką patelnię. Poczekamy, aż tłuszcz się dobrze rozgrzeje. Następnie włóż do niego pokrojone mięso. Smażyć mięso na średnim ogniu. Gdy mięso jest lekko usmażone i białe, mieszamy je szpatułką i kontynuujemy smażenie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    O czas smażenia mięso puści sok. Poczekamy, aż cały płyn na patelni wyparuje, a dopiero potem posolić kawałki wołowiny i dodać przyprawy. Oprócz papryki i czarnego pieprzu możesz dodać dowolne przyprawy odpowiednie do mięsa: Kumin, kminek, kardamon, cynamon, goździki, imbir, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, estragon lub rozmaryn. Możesz użyć gotowych mieszanek, teraz są one sprzedawane wszędzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz dwie główki cebuli średniej cebuli. Pokrój każdą na cztery części i pokrój w cienkie ćwiartki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Natychmiast po dodaniu przypraw włóż posiekaną cebulę do smażonej wołowiny. Wymieszaj składniki i smaż je na małym ogniu.Gdy cebula jest lekko usmażona, dodaj trochę przesianej mąki pszennej. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz dodaj kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Nada potrawie przyjemny kolor i aromat.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zalej składniki sosu oczyszczoną wodą. Powinien być zimny lub w temperaturze pokojowej. W zależności od ilości składników i grubości sosu, który chcesz ostatecznie uzyskać, ilość wody można zmienić. Wymieszaj sos, aby sok pomidorowy zmieszał się z wodą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykryj patelnię pokrywką sosu. Dusimy sos wołowy na małym ogniu przez około 20 minut, aby mięso było soczyste i delikatne

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aromatyczny sos wołowy podaje się na gorąco wraz z przystawką. Może to być makaron, jak w naszym przypadku, ziemniaki lub inne puree warzywne, różne zboża lub pieczone warzywa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy