skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ostatnio początkujący kucharze często zwracają się do mnie z pytaniem: Jak zrobić sos wołowy. Z przyjemnością podzielę się tym przepisem, który świetnie nadaje się do codziennej diety. Pomimo tego, że wołowina jest uważana za twardą, mięso gotowane zgodnie z tym prostym przepisem okazuje się soczyste i delikatne.
Krok 2:
Mięso na sos lepiej wybrać bez kości, z niewielką zawartością tłuszczu. Polędwica, miąższ tylnej nogi lub łopatka są idealne. Dokładnie umyj filet wołowy. Usuń filmy i nadmiar tłuszczu z mięsa. Pokrój wołowinę wzdłuż włókien na średniej wielkości podłużne kawałki. Nie zaleca się zbyt cienkiego krojenia mięsa, w tym przypadku podczas smażenia wołowina straci wszystkie soki i okaże się twarda i bez smaku.
Krok 3:
Wlej bezwonny olej słonecznikowy na głęboką patelnię. Poczekamy, aż tłuszcz się dobrze rozgrzeje. Następnie włóż do niego pokrojone mięso. Smażyć mięso na średnim ogniu. Gdy mięso jest lekko usmażone i białe, mieszamy je szpatułką i kontynuujemy smażenie.
Krok 4:
O czas smażenia mięso puści sok. Poczekamy, aż cały płyn na patelni wyparuje, a dopiero potem posolić kawałki wołowiny i dodać przyprawy. Oprócz papryki i czarnego pieprzu możesz dodać dowolne przyprawy odpowiednie do mięsa: Kumin, kminek, kardamon, cynamon, goździki, imbir, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, estragon lub rozmaryn. Możesz użyć gotowych mieszanek, teraz są one sprzedawane wszędzie.
Krok 5:
Obierz dwie główki cebuli średniej cebuli. Pokrój każdą na cztery części i pokrój w cienkie ćwiartki.
Krok 6:
Natychmiast po dodaniu przypraw włóż posiekaną cebulę do smażonej wołowiny. Wymieszaj składniki i smaż je na małym ogniu.Gdy cebula jest lekko usmażona, dodaj trochę przesianej mąki pszennej. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 7:
Teraz dodaj kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Nada potrawie przyjemny kolor i aromat.
Krok 8:
Zalej składniki sosu oczyszczoną wodą. Powinien być zimny lub w temperaturze pokojowej. W zależności od ilości składników i grubości sosu, który chcesz ostatecznie uzyskać, ilość wody można zmienić. Wymieszaj sos, aby sok pomidorowy zmieszał się z wodą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykryj patelnię pokrywką sosu. Dusimy sos wołowy na małym ogniu przez około 20 minut, aby mięso było soczyste i delikatne
Krok 9:
Aromatyczny sos wołowy podaje się na gorąco wraz z przystawką. Może to być makaron, jak w naszym przypadku, ziemniaki lub inne puree warzywne, różne zboża lub pieczone warzywa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g