noga jagnięca w żeliwie

bardzo smaczny stary przepis gotowany w kotle. To jest przepis na gotowanie jagnięciny w kotle (żeliwo). Mięso duszone jest z ziemniakami w winie, dzięki czemu jagnięcina staje się bardzo miękka i smaczna, duszone mięso jest nasączone pysznym winem. Doceni to każdy smakosz gotowania w piecach i na mangalach.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 32 % 6 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed włożeniem składników do kotła należy dokładnie podgrzać piekarnik, aby uzyskać maksymalną temperaturę. Połóż tłuszcz na dnie Kazanka. Jest to konieczne na wypadek, gdyby reżim temperaturowy został wybrany nieprawidłowo, tj. aby uniknąć przypalenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie kładziemy jagnięcinę na środku kozanka. Ziemniaki, cebulę, grzyby i paprykę układamy na przemian. Każda warstwa jest solona. Tryb ziemniaków na duże kawałki, podobnie jak grzyby. Cebulę można pokroić zarówno w pierścienie, jak i półpierścienie. Chili łyżką do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej wino i zainstaluj żeliwo w rozgrzanym piekarniku. Zamiast ognia w piecu powinny tworzyć się rozgrzane do czerwoności węgle.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zamknij piekarnik klapą i pozostaw na 1,5 godziny. Po określonym czasie danie będzie gotowe. Smacznego!!!

" wszystko nowe jest dobrze zapomnianym starym". To przysłowie pasuje do tego dania. Wady tego przepisu obejmują fakt, że do jego przygotowania konieczne jest posiadanie żeliwa (najlepiej żeliwa, ponieważ w aluminium wzrasta możliwość przypalenia) i rosyjskiego pieca. Ale jeśli naprawdę chcesz, możesz to zrobić w doniczkach w piekarniku. Warto zauważyć, że użycie wina podczas gotowania daje bardzo przyjemny smak, ale najważniejsza jest miękkość mięsa. Mięso można wybrać według własnych upodobań. Jeśli nadal wybrałeś jagnięcinę, to aby poprawić smak i zmniejszyć zapach jagnięciny, nie zapomnij wyciąć węzłów chłonnych i nadmiaru tłuszczu. To węzły chłonne odstraszają ludzi od jedzenia tego mięsa. Ponadto należy pamiętać, że jagnięcina jest łatwiejsza i szybciej wchłaniana przez organizm. Nie jest tak "ciężki" jak wieprzowina lub wołowina. Jeśli nie masz tymianku, to nie ma znaczenia. Świeży rozmaryn jest również idealny do mięsa. To danie posłuży jako dobry obiad lub kolacja w Twoim domu. A gotowanie w żeliwie nada domowi kontrast i komfort w kuchni!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g

Podobne przepisy