skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przed włożeniem składników do kotła należy dokładnie podgrzać piekarnik, aby uzyskać maksymalną temperaturę. Połóż tłuszcz na dnie Kazanka. Jest to konieczne na wypadek, gdyby reżim temperaturowy został wybrany nieprawidłowo, tj. aby uniknąć przypalenia.
Krok 2:
Następnie kładziemy jagnięcinę na środku kozanka. Ziemniaki, cebulę, grzyby i paprykę układamy na przemian. Każda warstwa jest solona. Tryb ziemniaków na duże kawałki, podobnie jak grzyby. Cebulę można pokroić zarówno w pierścienie, jak i półpierścienie. Chili łyżką do smaku.
Krok 3:
Następnie wlej wino i zainstaluj żeliwo w rozgrzanym piekarniku. Zamiast ognia w piecu powinny tworzyć się rozgrzane do czerwoności węgle.
Krok 4:
Zamknij piekarnik klapą i pozostaw na 1,5 godziny. Po określonym czasie danie będzie gotowe. Smacznego!!!
" wszystko nowe jest dobrze zapomnianym starym". To przysłowie pasuje do tego dania. Wady tego przepisu obejmują fakt, że do jego przygotowania konieczne jest posiadanie żeliwa (najlepiej żeliwa, ponieważ w aluminium wzrasta możliwość przypalenia) i rosyjskiego pieca. Ale jeśli naprawdę chcesz, możesz to zrobić w doniczkach w piekarniku. Warto zauważyć, że użycie wina podczas gotowania daje bardzo przyjemny smak, ale najważniejsza jest miękkość mięsa. Mięso można wybrać według własnych upodobań. Jeśli nadal wybrałeś jagnięcinę, to aby poprawić smak i zmniejszyć zapach jagnięciny, nie zapomnij wyciąć węzłów chłonnych i nadmiaru tłuszczu. To węzły chłonne odstraszają ludzi od jedzenia tego mięsa. Ponadto należy pamiętać, że jagnięcina jest łatwiejsza i szybciej wchłaniana przez organizm. Nie jest tak "ciężki" jak wieprzowina lub wołowina. Jeśli nie masz tymianku, to nie ma znaczenia. Świeży rozmaryn jest również idealny do mięsa. To danie posłuży jako dobry obiad lub kolacja w Twoim domu. A gotowanie w żeliwie nada domowi kontrast i komfort w kuchni!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g