Sałatka z cukinii na zimę z pomidorami i papryką

pyszne danie, które zimą przypomni ciepłe lato! Wspaniały przepis na przygotowanie przepysznej i pikantnej sałatki warzywnej na zimę, która z pewnością wszystkim się spodoba i mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 67 % 8 g
63 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania pikantnej i apetycznej sałatki warzywnej na zimę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przekręć trzy kilogramy pomidorów w maszynce do mięsa do dużej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przekręć również dwie główki czosnku i jedną ostrą papryczkę chili na maszynce do mięsa do wspólnej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sok pomidorowy z miski do dużego rondla i umieść na kuchence, którą włączamy na wysokim ogniu, a następnie zamknij pokrywkę, doprowadzając do wrzenia, nie zapominając o mieszaniu, aby uniknąć przypalenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlać dwieście gramów cukru do rondla z gotowanym sokiem, dodać dwieście mililitrów oleju roślinnego, dwie łyżki soli, wymieszać i obniżyć temperaturę pieca, gotować mieszając przez dwadzieścia minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój półtora kilograma papryki w paski o grubości pół centymetra.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój półtora kilograma dość miękkiej cukinii na niezbyt duże kawałki, jeśli cukinia ma twardą skórę i jest dojrzała, musisz najpierw przyciąć skórę i usunąć nasiona.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posiekaną cukinię wkładamy do dużego rondla z sokiem pomidorowym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj posiekaną paprykę do ogólnego garnka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w rondlu i zwiększ ogień kuchenki, zagotuj, a następnie kontynuuj gotowanie warzyw przez dwadzieścia minut, nie zapominając o mieszaniu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj jedną łyżeczkę kwasu cytrynowego do garnka z warzywami, dobrze wymieszaj i odstaw na około trzy minuty przy wyłączonym piecu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowaną sałatkę z warzyw na gorąco układamy w wysterylizowanych słoikach.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zamykamy słoiki z gotowaną sałatką warzywną sterylnymi pokrywkami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Odwróć każdy słoik i sprawdź szczelność, a następnie przykryj ciepłym kocem lub kocem i odstaw na kilka godzin do ostygnięcia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przygotowaliśmy pikantną i apetyczną sałatkę warzywną na zimę, którą przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Udane półfabrykaty i smaczny dla wszystkich!

Sałatka z cukinii na zimę z papryką i pomidorami! Cukinia cieszy się zasłużoną popularnością wśród wielu gospodyń domowych-to warzywo rośnie w ogrodzie bez specjalnej opieki i jest doskonale przechowywane przez całą zimę w postaci półfabrykatów. Sałatka przygotowana według tego przepisu spodoba się każdemu. Pikantny ostry smak z lekką kwaskowatością i aromatem tego dania nie pozostawi nikogo obojętnym. Można go przechowywać w puszkach lub jeść od razu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy