skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania pikantnej i apetycznej sałatki warzywnej na zimę.
Krok 2:
Przekręć trzy kilogramy pomidorów w maszynce do mięsa do dużej miski.
Krok 3:
Przekręć również dwie główki czosnku i jedną ostrą papryczkę chili na maszynce do mięsa do wspólnej miski.
Krok 4:
Wlej sok pomidorowy z miski do dużego rondla i umieść na kuchence, którą włączamy na wysokim ogniu, a następnie zamknij pokrywkę, doprowadzając do wrzenia, nie zapominając o mieszaniu, aby uniknąć przypalenia.
Krok 5:
Wlać dwieście gramów cukru do rondla z gotowanym sokiem, dodać dwieście mililitrów oleju roślinnego, dwie łyżki soli, wymieszać i obniżyć temperaturę pieca, gotować mieszając przez dwadzieścia minut.
Krok 6:
Pokrój półtora kilograma papryki w paski o grubości pół centymetra.
Krok 7:
Pokrój półtora kilograma dość miękkiej cukinii na niezbyt duże kawałki, jeśli cukinia ma twardą skórę i jest dojrzała, musisz najpierw przyciąć skórę i usunąć nasiona.
Krok 8:
Posiekaną cukinię wkładamy do dużego rondla z sokiem pomidorowym.
Krok 9:
Dodaj posiekaną paprykę do ogólnego garnka.
Krok 10:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w rondlu i zwiększ ogień kuchenki, zagotuj, a następnie kontynuuj gotowanie warzyw przez dwadzieścia minut, nie zapominając o mieszaniu.
Krok 11:
Dodaj jedną łyżeczkę kwasu cytrynowego do garnka z warzywami, dobrze wymieszaj i odstaw na około trzy minuty przy wyłączonym piecu.
Krok 12:
Gotowaną sałatkę z warzyw na gorąco układamy w wysterylizowanych słoikach.
Krok 13:
Zamykamy słoiki z gotowaną sałatką warzywną sterylnymi pokrywkami.
Krok 14:
Odwróć każdy słoik i sprawdź szczelność, a następnie przykryj ciepłym kocem lub kocem i odstaw na kilka godzin do ostygnięcia.
Krok 15:
Przygotowaliśmy pikantną i apetyczną sałatkę warzywną na zimę, którą przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Udane półfabrykaty i smaczny dla wszystkich!
Sałatka z cukinii na zimę z papryką i pomidorami! Cukinia cieszy się zasłużoną popularnością wśród wielu gospodyń domowych-to warzywo rośnie w ogrodzie bez specjalnej opieki i jest doskonale przechowywane przez całą zimę w postaci półfabrykatów. Sałatka przygotowana według tego przepisu spodoba się każdemu. Pikantny ostry smak z lekką kwaskowatością i aromatem tego dania nie pozostawi nikogo obojętnym. Można go przechowywać w puszkach lub jeść od razu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g