skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zaczynamy od przygotowania fasoli: spłukujemy i moczymy przez noc (lub przez 6-8 godzin). Potrzebujesz trzy razy więcej wody, aby pokryć w pełni spuchniętą fasolę. Ponownie spłukujemy, napełniamy czystą zimną wodą i gotujemy. Czas gotowania zależy od rodzaju fasoli. Najważniejsze, żeby się nie ugotować. Moja biała fasola gotowała się przez 40 minut. Nie musisz solić. Spuść wodę.
Krok 2:
Podczas gotowania fasoli gotujemy inne warzywa. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 3:
Bakłażany kroimy w kostkę. (Jeśli bakłażan jest gorzki, posyp łyżką soli, wymieszaj, odstaw na 20-30 minut i spłucz).
Krok 4:
Paprykę kroimy w kostkę jak bakłażana, po oczyszczeniu z nasion.
Krok 5:
Pomidory kroimy losowo, nadal siekamy w blenderze.
Krok 6:
Obierz czosnek.
Krok 7:
W blenderze (lub maszynce do mięsa) posiekaj pomidory i czosnek. Gotową masę rozprowadzamy na patelni, dodajemy olej roślinny, cukier i sól. Wymieszaj wszystko i gotuj przez 3 minuty (od momentu wrzenia)na małym ogniu.
Krok 8:
Dodaj bakłażana, paprykę i marchewkę, wymieszaj. Od momentu wrzenia - dusić przez 20 minut. Następnie rozłóż fasolę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Na koniec dodaj ocet i doprowadź do gotowości przez kolejne 5 minut.
Krok 9:
Włóż gulasz warzywny do słoików i natychmiast zamknij, odwróć i zawiń, aż ostygnie. Możesz przechowywać w ciemnej spiżarni.
Krok 10:
Wszystko, co nie weszło do banków, można natychmiast, ciepło, z czarnym chlebem i użyć!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Fasola biała - 102 kcal/100g