Sałatka z bakłażana z białej fasoli na zimę

ten gulasz warzywny jest pyszny na ciepło i na zimno! Bakłażan na zimę jest bardzo smaczny. W przepisach mojej matki znalazłem tę wersję blank Blue. A potem właśnie powstały resztki warzyw, no cóż ... zrobiłem 4 słoiki po 500 g. a co jest przydatne do mięsa, makaronu i ziemniaków. A na czas postu-tak ogólnie niezależne danie. Gotuj dla zdrowia!
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 40 % 6 g
węglowodany 47 % 7 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zaczynamy od przygotowania fasoli: spłukujemy i moczymy przez noc (lub przez 6-8 godzin). Potrzebujesz trzy razy więcej wody, aby pokryć w pełni spuchniętą fasolę. Ponownie spłukujemy, napełniamy czystą zimną wodą i gotujemy. Czas gotowania zależy od rodzaju fasoli. Najważniejsze, żeby się nie ugotować. Moja biała fasola gotowała się przez 40 minut. Nie musisz solić. Spuść wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gotowania fasoli gotujemy inne warzywa. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bakłażany kroimy w kostkę. (Jeśli bakłażan jest gorzki, posyp łyżką soli, wymieszaj, odstaw na 20-30 minut i spłucz).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę kroimy w kostkę jak bakłażana, po oczyszczeniu z nasion.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pomidory kroimy losowo, nadal siekamy w blenderze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czosnek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W blenderze (lub maszynce do mięsa) posiekaj pomidory i czosnek. Gotową masę rozprowadzamy na patelni, dodajemy olej roślinny, cukier i sól. Wymieszaj wszystko i gotuj przez 3 minuty (od momentu wrzenia)na małym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj bakłażana, paprykę i marchewkę, wymieszaj. Od momentu wrzenia - dusić przez 20 minut. Następnie rozłóż fasolę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Na koniec dodaj ocet i doprowadź do gotowości przez kolejne 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż gulasz warzywny do słoików i natychmiast zamknij, odwróć i zawiń, aż ostygnie. Możesz przechowywać w ciemnej spiżarni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko, co nie weszło do banków, można natychmiast, ciepło, z czarnym chlebem i użyć!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Fasola biała - 102   kcal/100g

Podobne przepisy