skład / składniki
metoda gotowania
od razu powiem, że całkowitą liczbę składników można proporcjonalnie zmniejszyć, jeśli nie potrzebujesz takiej ilości słodkich bakłażanów.
przepis nie jest niczym szczególnie skomplikowanym, ale ze względu na specyficzny smak produktu końcowego radzę przygotować na początek małą porcję.
umyte bakłażany kroimy na cztery części. Możesz używać zarówno obranych bakłażanów, jak i skórki.
cebulę również obieramy i kroimy na ćwiartki.
paprykę myjemy, obieramy z nasion i kroimy wzdłuż na cztery części.
przygotowujemy trzy litry soku pomidorowego.
dodaj ocet, cukier, sól i olej roślinny do soku.
następnie dodaj pokrojone warzywa i gotuj przez około pół godziny.
dziesięć minut przed końcem gotowania dodaj posiekany lub posiekany czosnek.
gotowe słodkie bakłażany układamy w sterylnych słoikach i zwijamy pokrywkami.
do całkowitego ostygnięcia słoiki są przechowywane do góry nogami, przykryte ciepłym kocem.
bakłażan jest w pełni gotowy do spożycia, gdy tylko ostygnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g