bakłażan z papryką i pomidorami

niesamowita przekąska warzywna w pośpiechu! Uwielbiam bakłażany w każdej formie, a ostatnio nauczyłem się tego przepisu, za co jestem bardzo wdzięczny. Szybko, smacznie, bez zbędnych składników i kłopotów. Chcę się nim z wami podzielić!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 50 % 6 g
71 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bakłażany czyścimy

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokroić w dużą kostkę lub paski

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć na oleju roślinnym przez około 10 minut. Należy pamiętać, że bakłażany wchłaniają dość dużo oleju, ale tutaj nie należy go żałować

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę kroimy w duże paski

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do smażonych bakłażanów dodaj paprykę i smaż przez około 5 minut

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie pokrój pomidora na ćwiartki w pierścienie

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pomidory do reszty warzyw

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dla pikanterii połóż połowę ostrej papryki

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sól, pieprz, dodaj szczyptę chmielu-suneli i gotuj wszystko razem przez około 10-15 minut, aż warzywa będą gotowe

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy wszystkie warzywa będą miękkie wkładamy posiekany czosnek (potarłam go)

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na samym końcu dodaj drobno posiekane warzywa, wymieszaj i wyłącz ogień. Pozwól nam trochę zaparzyć i spróbować!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy