skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszną sałatkę warzywną na zimę bez sterylizacji, przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Pokrój dość drobno dwa kilogramy kapusty i włóż do obszernej emaliowanej patelni.
Krok 3:
Pokrój pół kilograma papryki w paski i dodaj do garnka.
Krok 4:
Pokrój jeden kilogram cebuli na pół pierścienia i włóż do rondla.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w rondlu.
Krok 6:
Dodaj pół litra wody do rondla, a następnie wlej cztery łyżki cukru i dwie łyżki soli.
Krok 7:
Wlej dwieście mililitrów oleju roślinnego do rondla, a następnie umieść go na kuchence i włącz do średniej temperatury.
Krok 8:
Zetrzyj jeden kilogram marchewki na grubej tarce.
Krok 9:
Włóż startą marchewkę do rondla i mieszając wszystkie składniki, nadal dusimy warzywa.
Krok 10:
Zetrzyj jeden kilogram buraków na grubej tarce.
Krok 11:
Rozłóż starte buraki na wspólnej patelni i wymieszaj.
Krok 12:
Pokrywając patelnię pokrywką, gotujemy sałatkę przez czterdzieści minut, po czym mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne dwadzieścia minut, a pięć minut przed gotowaniem dodajemy do garnka dwie łyżki 70% esencji octowej i mieszamy.
Krok 13:
Gotowaną sałatkę układamy na gorąco w sterylnych słoikach i przykrywamy sterylnymi pokrywkami.
Krok 14:
Przechowuj słoiki z sałatką w ciemnym i suchym miejscu po ostygnięciu. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
surówka z białej kapusty na zimę bez sterylizacji w słoikach. Cóż, bardzo prosty przepis na przygotowanie i konserwację warzyw! Sałatka warzywna zdrowie na zimę z soczystej świeżej kapusty, zdrowych buraków, marchwi i papryki marynowanej z octem i olejem! W zimnych porach roku organizm potrzebuje witamin, więc kapusta marynowana z burakami stanie się ich stałym źródłem. Pod względem zawartości składników odżywczych w jednej porcji taka sałatka z buraków z kapustą jest uważana za niekwestionowanego lidera! Kapusta kiszona zawiera więcej witaminy C niż cytryny. Będzie to wspaniała przekąska zawierająca naturalne warzywa. Takie półfabrykaty zimą są na wagę złota! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g