skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

W przypadku ciasta zmiennokształtnego z jabłkami najpierw musisz przygotować nadzienie. Do tego potrzebne będą: jabłka, cukier, masło, miód, cynamon, sok z cytryny.
Krok 2:

Umyj jabłka, obierz nasiona i skórkę. Pokrój jabłka na kliny o średniej grubości. Nie trzeba cienko kroić, aby podczas przygotowywania nadzienia plasterki jabłka zachowały swój kształt. Skrop pokrojone jabłka sokiem z cytryny, aby zapobiec ich brązowieniu.
Krok 3:

Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, wymieszaj.
Krok 4:

Gotuj masę na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając. Możesz dodać 2 łyżki wody, aby cukier rozpuścił się szybciej, a masa stała się jednorodna.
Krok 5:

Po 5-7 minutach dodaj miód, wymieszaj. Gotuj masę przez kolejne 3-4 minuty, aż pojawi się karmelowy kolor, nie zapominając o mieszaniu, aby masa się nie przypaliła.
Krok 6:

Umieść przygotowane jabłka na patelni, wymieszaj. Pożądane jest, aby jabłka leżały w jednej warstwie i były równomiernie pokryte syropem karmelowym. Dlatego patelnia powinna mieć odpowiedni rozmiar.
Krok 7:

Gotuj jabłka na średnim ogniu, od czasu do czasu delikatnie je obracając. Jabłka powinny być lekko miękkie, ale zachować swój kształt. Pod koniec gotowania posyp jabłka cynamonem, wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia, aby nadzienie ostygło.
Krok 8:

Do przygotowania ciasta potrzebne będą: jajka, cukier, mleko, masło, proszek do pieczenia, wanilina, mąka.
Krok 9:

Za pomocą miksera ubij miękkie masło z cukrem, aż będzie puszyste.
Krok 10:

Dodaj jajka pojedynczo, dobrze ubijając po każdym.
Krok 11:

Wlej mleko do powstałej masy, wymieszaj.
Krok 12:

Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią, dokładnie wymieszaj.
Krok 13:

Ciasto ma gładką, kremową konsystencję.
Krok 14:

W międzyczasie nadzienie trochę ostygło, a jabłka nasączono syropem karmelowym.
Krok 15:

Włóż nadzienie wraz z syropem do formy. Forma nie może być wstępnie nasmarowana, ponieważ nadzienie jest mokre, a ciasto zawiera wystarczającą ilość oleju. Jeśli jest patelnia, w której można upiec w piekarniku, można na niej ugotować nadzienie i upiec w nim ciasto.
Krok 16:

Ułóż ciasto na nadzieniu, spłaszcz.
Krok 17:

Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40 minut na złoty kolor. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut.
Krok 18:

Następnie odwróć ciasto na półmisek, aby nadzienie było na wierzchu. Niech wypieki ostygną, pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!
upiekłam ciasto w dzielonej formie. Jeśli taka forma jest luźno zamknięta, lepiej jej nie używać, aby płynna część nadzienia nie wyciekła. Aby zabezpieczyć formę podczas pieczenia, położyłem folię. Kilka kropel wyciekło, ale ogólnie nic nie uciekło.
nadzienie można wykonać bez dodawania miodu. Miód i ja lubimy bardziej, nadaje wypiekom szczególny smak.
ciasto próbowano następnego dnia. Stał się bardzo namoczony, soczysty i pachnący.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g






