skład / składniki
metoda gotowania
bakłażany zawsze były inspiracją dla kucharzy w kuchni ormiańskiej. To tajemnicze warzywo z rodzaju psiankowatych przyciąga nie tylko bogatym kolorem, ale także wszechstronnością. Jakie kulinarne przepisy na gotowanie z bakłażana nie zostały wymyślone przez ludzkość.
spróbujmy i przygotujemy danie o nazwie shtorats, a po prostu bakłażany z nadzieniem czosnkowym.
odetnij łodygi i usuń skórkę z owocu. Następnie ostrym nożem wykonujemy nacięcie wzdłużne z jednej strony i usuwamy miazgę łyżką. Przygotowane w ten sposób puste skorupy wkładamy do osolonej wody na 10 minut, a następnie wyjmujemy je i delikatnie wyciskamy.
drobno posiekaj pozostałą miąższ bakłażana, czosnek, posiekaj korzenie pietruszki i selera, kolendrę i koperek. Sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie smaż na oleju roślinnym.
wypełnij puste skorupy bakłażana tym nadzieniem i ułóż nacięcie na patelni z rozgrzanym olejem.
wysyłamy tam obrane i drobno posiekane pomidory. Wlej trochę wody w ilości 20 gramów na porcję. Posyp drobno posiekaną kolendrą i koperkiem i gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut pod szczelnie zamkniętą pokrywką.
przed podaniem polej gotowe bakłażany sokiem powstałym podczas duszenia.
to danie można jeść zarówno na zimno, jak i na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g