duszony bakłażan z pomidorami, ziołami i czosnkiem

zaskoczy każdego gościa! Pokaż swoje umiejętności z najlepszej strony!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
25 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

bakłażany zawsze były inspiracją dla kucharzy w kuchni ormiańskiej. To tajemnicze warzywo z rodzaju psiankowatych przyciąga nie tylko bogatym kolorem, ale także wszechstronnością. Jakie kulinarne przepisy na gotowanie z bakłażana nie zostały wymyślone przez ludzkość.
spróbujmy i przygotujemy danie o nazwie shtorats, a po prostu bakłażany z nadzieniem czosnkowym.
odetnij łodygi i usuń skórkę z owocu. Następnie ostrym nożem wykonujemy nacięcie wzdłużne z jednej strony i usuwamy miazgę łyżką. Przygotowane w ten sposób puste skorupy wkładamy do osolonej wody na 10 minut, a następnie wyjmujemy je i delikatnie wyciskamy.
drobno posiekaj pozostałą miąższ bakłażana, czosnek, posiekaj korzenie pietruszki i selera, kolendrę i koperek. Sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie smaż na oleju roślinnym.
wypełnij puste skorupy bakłażana tym nadzieniem i ułóż nacięcie na patelni z rozgrzanym olejem.
wysyłamy tam obrane i drobno posiekane pomidory. Wlej trochę wody w ilości 20 gramów na porcję. Posyp drobno posiekaną kolendrą i koperkiem i gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut pod szczelnie zamkniętą pokrywką.
przed podaniem polej gotowe bakłażany sokiem powstałym podczas duszenia.
to danie można jeść zarówno na zimno, jak i na gorąco.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g

Podobne przepisy