sos mięsny z sosem pomidorowym i mąką wieprzową

Szybki w przygotowaniu SOS, smaczny i sycący! Tak przygotowana wieprzowina zachwyci cię swoją miękkością, delikatnością i soczystością. Kawałki mięsa w aromatycznym sosie pomidorowym rozpadają się na włókna i dosłownie rozpływają się w ustach.
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 56 % 14 g
węglowodany 12 % 3 g
166 kcal
IG: 33 / 33 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na cienkie kostki w poprzek włókien.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kawałki wieprzowiny układamy partiami w rozgrzanym oleju i smażymy, mieszając, przez około 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy mięso jest smażone, kładziemy do niego posiekaną cebulę i gotujemy wszystko razem na średnim ogniu przez kolejne pięć minut, nie zapominając o mieszaniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy cebula będzie miękka, dodaj kilka łyżek mąki pszennej, sól i pieprz do smaku. Ciągle mieszając, podgrzej zawartość patelni przez około 3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż sos pomidorowy (makaron, keczup), dodaj kilka liści laurowych.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ponownie wymieszaj, aby pomidory całkowicie przykryły kawałki mięsa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij mięso 500 mililitrami wrzącej wody (aby proces obróbki cieplnej się nie zatrzymał), przykryj patelnię pokrywką i gotuj wieprzowinę na małym ogniu przez około 30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W tym czasie mięso zostanie ugotowane, stanie się niezwykle miękkie, soczyste i bardzo delikatne. Podawaj pyszny sos mięsny z dowolnym dodatkiem do wyboru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy