skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do gotowania.
Krok 2:
Pokrój mięso na cienkie kostki w poprzek włókien.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
Krok 4:
Kawałki wieprzowiny układamy partiami w rozgrzanym oleju i smażymy, mieszając, przez około 5 minut.
Krok 5:
Gdy mięso jest smażone, kładziemy do niego posiekaną cebulę i gotujemy wszystko razem na średnim ogniu przez kolejne pięć minut, nie zapominając o mieszaniu.
Krok 6:
Gdy cebula będzie miękka, dodaj kilka łyżek mąki pszennej, sól i pieprz do smaku. Ciągle mieszając, podgrzej zawartość patelni przez około 3 minuty.
Krok 7:
Włóż sos pomidorowy (makaron, keczup), dodaj kilka liści laurowych.
Krok 8:
Ponownie wymieszaj, aby pomidory całkowicie przykryły kawałki mięsa.
Krok 9:
Napełnij mięso 500 mililitrami wrzącej wody (aby proces obróbki cieplnej się nie zatrzymał), przykryj patelnię pokrywką i gotuj wieprzowinę na małym ogniu przez około 30 minut.
Krok 10:
W tym czasie mięso zostanie ugotowane, stanie się niezwykle miękkie, soczyste i bardzo delikatne. Podawaj pyszny sos mięsny z dowolnym dodatkiem do wyboru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g