skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki z mięsem po francusku w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnego mięsa. Będę gotować z wieprzowiną. Aby uzyskać bardziej dietetyczne danie, możesz użyć mięsa z indyka lub kurczaka. Śmietankę można wziąć niezbyt tłustą. Wystarczy 10-15% tłuszczu.
Krok 2:
Pokrój mięso na małe kawałki i ubij trochę młotkiem kuchennym.
Krok 3:
Ułóż ubite mięso w małej misce, posyp solą i przyprawami. Dodaj posiekany czosnek i odstaw na 5-10 minut.
Krok 4:
Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Może być ceramiczny, szklany lub metalowy. Będę gotować w formie ceramicznej. Posmaruj spód i boki formy kawałkiem masła i plasterkami czosnku.
Krok 5:
Umieść wszystkie przygotowane kawałki mięsa w formie. Rozłóż je równomiernie na dnie. Pokrój pióra zielonej cebuli i posyp je mięsem.
Krok 6:
Obierz ziemniaki i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Zmiel go tak, aby były cienkie plasterki. Wygodnie jest to zrobić za pomocą robota kuchennego, jeśli masz odpowiednią dyszę. Wrzuć ziemniaki z solą i przyprawami.
Krok 7:
Rozłóż ziemniaki na całej powierzchni mięsa. Przygotowaną śmietanę lekko posolić i pieprzyć. Polej nimi ziemniaki. Krem nada smak gotowemu daniu kremowy smak i połączy wszystkie składniki.
Krok 8:
Obficie posyp powierzchnię ziemniaków startym serem i włóż formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 45-50 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 9:
Ziemniaki z mięsem po francusku są gotowe! Wyjmij formę z piekarnika i podawaj na gorąco.
Krok 10:
Smacznego!
w przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie. Ale oczywiście mogą być wyjątki.
śmietanę można zastąpić rzadką śmietaną lub majonezem, ale należy pamiętać, że majonez zwiększa kaloryczność potrawy.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g