makaron z twarogiem w piekarniku

łatwe do przygotowania danie o smaku dzieciństwa. Wiele osób spotkało się z takim makaronem w przedszkolu i nadal go kocha. Okazuje się lekko słodki, ale smak można dostosować według własnego uznania. Kto lubi słodszy, dodaj cukier, który jest bardziej solony - w ogóle go nie wkładaj.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 50 % 8 g
88 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wbij jajko do głębokiej miski, dodaj cukier i sól. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj twaróg i zmiksuj wszystko za pomocą blendera zanurzeniowego. Możesz również wstępnie przetrzeć twaróg przez sito i dodać już posiekany twaróg do masy jajecznej, a także wszystko dobrze wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do przepisu użyłam makaronu jajecznego. Wlej wodę do rondla, dodaj sól do smaku i poczekaj, aż się zagotuje. Kładziemy makaron i gotujemy przez 1 minutę. Następnie wyłącz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozwól mu parzyć przez 5-7 minut. Tak jest wskazane na opakowaniu. Zamiast makaronu jajecznego możesz ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Jeśli masz już gotowy makaron, zrzuć 350 gramów. Gotowy makaron wrzucamy do durszlaka, nie spłukujemy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj makaron i masę twarogową, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem i rozłóż obrabiany przedmiot, rozprowadzając go w jednolitej warstwie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotowanie wypełnienia. Aby to zrobić, ubij jajko ze śmietaną w misce. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu 20%, Nie mniej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij makaron przygotowaną mieszanką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wysyłamy do piekarnika w temperaturze 200 stopni na 25-30 minut. Mam piekarnik w starym stylu i piecze nierównomiernie, więc po 15 minutach odwróciłem formę o 180 stopni, aby makaron był równomiernie pokryty złotą skórką. Wyjmujemy gotowe danie z piekarnika, reżim na porcje i podajemy do stołu.

w smaku to danie przypomniało mi zapiekankę z twarogu i serniki - i nie jest to zaskakujące, ponieważ jednym z głównych składników jest twarożek. Możesz podać taki makaron ze skondensowanym mlekiem, jeśli oczywiście masz słodką wersję lub możesz po prostu posypać go cukrem pudrem. Okazuje się delikatny, apetyczny, ze złotą skórką. Najlepiej smakuje na gorąco. Polecam pić słodką czarną herbatę, mleko, kompot, galaretkę lub inny odpowiedni napój. Przepis i absolutorium szybkie, proste i niedrogie-weź skarbonkę!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal / 100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Makaron jajeczny - 304   kcal/100g

Podobne przepisy