pikantne płatki owsiane z gruszką i orzechami w piekarniku

niekonwencjonalne płatki owsiane to świetny początek dnia. Płatki owsiane gotowane w piekarniku mają zupełnie inny smak niż gotowane na kuchence. W połączeniu z owocami, orzechami i aromatami przypraw owsianka okazuje się niezwykle smaczna. Taka owsianka z pewnością przypadnie do gustu nawet tym, którzy jej nie lubią.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 56 % 20 g
197 kcal
IG: 30 / 55 / 15

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pikantne płatki owsiane z gruszką i orzechami w piekarniku, potrzebujesz: Herkulesa, mleka, śmietany, gruszki, cynamonu, gałki muszkatołowej, rodzynek, orzechów laskowych, migdałów, cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrałem migdały. Aby to zrobić, zalej orzechy wrzącą wodą przez 10-15 minut, aby zmiękczyć skórę. Spuścić wodę, oczyścić migdały, osuszyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj orzechy laskowe i migdały w wygodny sposób. Możesz użyć wałka do ciasta, tarki lub blendera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz płatki owsiane, umyte i suszone rodzynki, cynamon, gałkę muszkatołową, posiekane orzechy, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej powstałą masę mlekiem, wymieszaj. Pozostaw na 20 minut, aby płatki owsiane trochę puchły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gruszkę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj śmietanę, posiekaną gruszkę do masy owsianej, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby nasmarować formę, potrzebujemy kawałka masła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść powstałą masę w wysmarowanej formie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dusić płatki owsiane w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Płatki owsiane powinny stać się miękkie i wchłonąć całe mleko.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij formę z piekarnika, posyp cukrem na wierzchu i odstaw na 5 minut, włączając górne ogrzewanie. Podawaj pikantne płatki owsiane na ciepło. Smacznego!

wszyscy mamy pozytywne nastawienie do płatków owsianych. Ten przepis sprawił, że śniadanie nie było zwyczajne. Dziecko w tej wersji bardzo lubiło płatki owsiane. Po niej nie bardzo chciała tradycyjnej owsianki.
być może ci, którzy nie przepadają za Herkulesem, powinni spróbować owsianki z tym przepisem. Na pewno im się spodoba.

dodałbym jeszcze szczyptę soli podczas gotowania.
po schłodzeniu płatki owsiane stają się dość gęste, można powiedzieć, że są kruche. Z przyjemnością zjedliśmy go w tej formie i na zimno jako smaczną i zdrową przekąskę. Możesz podać go z mlekiem.

do tego przepisu płatki Instant nie będą działać, lepiej użyć Herkulesa.
bardziej poprawne jest nazywanie tego produktu płatkami owsianymi. "Hercules" to nazwa handlowa płatków owsianych. W pierwszych latach władzy radzieckiej na półkach pojawił się półprodukt owsianki o nazwie "Herkules". Na opakowaniu narysowano mocne dziecko z łyżką w dłoni. To była swego rodzaju reklama, że to jedzenie daje siłę i można stać się silnym jak Antyczny bohater Herkules. Od tego czasu pojawiło się skojarzenie płatków owsianych z Herkulesem. Stała się tak popularna, że jest używana jako nazwa produktu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal / 100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal / 100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal / 100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy