skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pikantne płatki owsiane z gruszką i orzechami w piekarniku, potrzebujesz: Herkulesa, mleka, śmietany, gruszki, cynamonu, gałki muszkatołowej, rodzynek, orzechów laskowych, migdałów, cukru.
Krok 2:
Obrałem migdały. Aby to zrobić, zalej orzechy wrzącą wodą przez 10-15 minut, aby zmiękczyć skórę. Spuścić wodę, oczyścić migdały, osuszyć.
Krok 3:
Posiekaj orzechy laskowe i migdały w wygodny sposób. Możesz użyć wałka do ciasta, tarki lub blendera.
Krok 4:
Połącz płatki owsiane, umyte i suszone rodzynki, cynamon, gałkę muszkatołową, posiekane orzechy, wymieszaj.
Krok 5:
Wlej powstałą masę mlekiem, wymieszaj. Pozostaw na 20 minut, aby płatki owsiane trochę puchły.
Krok 6:
Gruszkę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
Krok 7:
Dodaj śmietanę, posiekaną gruszkę do masy owsianej, wymieszaj.
Krok 8:
Aby nasmarować formę, potrzebujemy kawałka masła.
Krok 9:
Umieść powstałą masę w wysmarowanej formie.
Krok 10:
Dusić płatki owsiane w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Płatki owsiane powinny stać się miękkie i wchłonąć całe mleko.
Krok 11:
Wyjmij formę z piekarnika, posyp cukrem na wierzchu i odstaw na 5 minut, włączając górne ogrzewanie. Podawaj pikantne płatki owsiane na ciepło. Smacznego!
wszyscy mamy pozytywne nastawienie do płatków owsianych. Ten przepis sprawił, że śniadanie nie było zwyczajne. Dziecko w tej wersji bardzo lubiło płatki owsiane. Po niej nie bardzo chciała tradycyjnej owsianki.
być może ci, którzy nie przepadają za Herkulesem, powinni spróbować owsianki z tym przepisem. Na pewno im się spodoba.
dodałbym jeszcze szczyptę soli podczas gotowania.
po schłodzeniu płatki owsiane stają się dość gęste, można powiedzieć, że są kruche. Z przyjemnością zjedliśmy go w tej formie i na zimno jako smaczną i zdrową przekąskę. Możesz podać go z mlekiem.
do tego przepisu płatki Instant nie będą działać, lepiej użyć Herkulesa.
bardziej poprawne jest nazywanie tego produktu płatkami owsianymi. "Hercules" to nazwa handlowa płatków owsianych. W pierwszych latach władzy radzieckiej na półkach pojawił się półprodukt owsianki o nazwie "Herkules". Na opakowaniu narysowano mocne dziecko z łyżką w dłoni. To była swego rodzaju reklama, że to jedzenie daje siłę i można stać się silnym jak Antyczny bohater Herkules. Od tego czasu pojawiło się skojarzenie płatków owsianych z Herkulesem. Stała się tak popularna, że jest używana jako nazwa produktu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal / 100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal / 100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal / 100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g