skład / składniki
metoda gotowania
rozmrażamy rybę, uważając, aby jej nie uszkodzić. Najlepszym sposobem byłoby rozmrażanie w lodówce przez 8-10 godzin (nocy). Lepiej nie używać kuchenki mikrofalowej do rozmrażania, ponieważ może to znacznie pogorszyć smak gotowego dania.
rozmrożone ryby są oczyszczane z wnętrzności i łusek, odcinamy płetwy, usuwamy skrzela. Głowy można odciąć lub zostawić-w tej kwestii skupiamy się na własnym guście. Smak gotowej ryby nie będzie od tego zależeć. Myjemy tusze pod bieżącą wodą, suszymy papierowymi serwetkami.
aby ryba była pachnąca, przygotowujemy mieszankę przypraw. Aby to zrobić, w małym moździerzu pocieramy czarny i ziele angielskie, sól morską i musztardę, a także trochę suchych aromatycznych ziół - bazylię, oregano lub tymianek lub ich mieszankę.
przecinamy każdą tuszę po obu stronach w odległości około trzech centymetrów. Głębokość cięcia wynosi około jednego centymetra. Pocieramy tusze oliwą z oliwek (zostawiamy trochę do smarowania blachy do pieczenia) i przygotowanymi przyprawami, odstawiamy na 10-15 minut, aby ryba była dobrze nasycona aromatami przypraw. Konieczne jest smarowanie tuszy zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.
dokładnie umyj cytrynę pod ciepłą wodą za pomocą gąbki do mycia naczyń, aby zmyć warstwę środka konserwującego, którym traktuje się owoce cytrusowe, aby wydłużyć okres przydatności do spożycia. Spłucz świeże zioła i osusz je lekko papierowym ręcznikiem kuchennym. Pokrój cytrynę w cienkie plasterki.
blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia pokrywamy pergaminem do pieczenia, który lekko smarujemy oliwą z oliwek zarezerwowaną specjalnie do tego celu, układamy plasterki cytryny i kładziemy na nich nototenię. W brzuchach każdej ryby kładziemy gałązki świeżych ziół i plasterki cytryny. Zostawiamy trochę zieleni do dekoracji gotowego dania. Posyp rybę łyżką oliwy z oliwek.
piecz rybę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25-30 minut. Proces jest kontrolowany niezależnie, ponieważ w zależności od rodzaju piekarnika ryba może ugotować się znacznie wcześniej niż określony czas.
Udekoruj gotowe danie świeżymi ziołami i podawaj na stole w ciepłej formie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Nototenia Marble - 156 kcal/100g