kurczak na kefirze w piekarniku

Przygotuj słynne ciasto! To wygrana-wygrana! Kurczak na kefirze-rumiane, złote ciasto z pysznym nadzieniem. Gorące danie może całkowicie zastąpić pełny obiad. Kawałek pozostawiony wieczorem w lodówce zapewni doskonałe śniadanie nawet bez podgrzewania.
LwsjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 8 g
tłuszcze 22 % 7 g
węglowodany 53 % 17 g
158 kcal
IG: 29 / 0 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

zaczynamy przygotowywać kurczaka od wyrabiania ciasta. Aby to zrobić, w głębokiej misce połącz jajko, kefir, zmiękczoną margarynę (w razie potrzeby można ją zastąpić masłem). Wymieszaj płynne składniki trzepaczką, aż będą gładkie. Przesiej mąkę do osobnej miski, dodaj do niej sól, cukier i proszek do pieczenia. Mieszaj suchą mieszaninę widelcem, aż będzie gładka i dodaj do płynnej części w małych porcjach, stale ugniatając.

w rezultacie otrzymujemy miękkie, elastyczne ciasto, które nie przykleja się do dłoni. Zwijamy go w kulkę, wkładamy do torby lub folii i wysyłamy do lodówki na pół godziny.

podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotowujemy nadzienie do kurczaka. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Filet z kurczaka myjemy bieżącą wodą, suszymy serwetkami, a także kroimy w kostkę. Wkładamy do małego rondla, napełniamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po ugotowaniu dusić na minimalnym ogniu pod zamkniętą pokrywką do połowy ugotowanej. Na tym etapie dodaj trochę soli i mielonego pieprzu.

obierz cebulę, umyj, wysusz i posiekaj. Możesz pokroić cebulę w razie potrzeby. Oprócz małej kostki i słomy można ją zetrzeć, a następnie jej smak uzupełni gotowe danie, a kawałki nie zostaną złapane podczas jedzenia. Dodaj cebulę do ziemniaków z mięsem, wymieszaj i wyłącz kuchenkę.

włącz piekarnik na 180 stopni i przejdź do formowania kurnika. Ciasto dzielimy w stosunku 2/3. Bierzemy większość, zwijamy w okrąg, biorąc pod uwagę średnicę kształtu (biorąc pod uwagę formowanie boków). Formę smarujemy masłem, posypujemy mąką i rozprowadzamy ciasto, tworząc wysokie boki.

rozłóż nadzienie, pokrój masło na kawałki i ułóż je na wierzchu. Rozwałkuj mniejszy kawałek ciasta w okrąg wzdłuż średnicy formy, przykryj nadzienie i ściśnij krawędzie. W środku górnej warstwy ciasta wykonujemy okrągły otwór, przez który podczas pieczenia wydostanie się para. Ponadto, jeśli pozostało ciasto, tworzymy dekoracje do smaku - mogą to być liście, kwiaty, ptaki itp.

smarujemy kurczaka żółtkiem, co pozwoli uzyskać złotą skórkę i wysyłamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Kurczak i ziemniaki są prawie gotowe, a cienkie warstwy ciasta nie potrzebują dużo czasu na pieczenie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy