skład / składniki
metoda gotowania
zaczynamy przygotowywać kurczaka od wyrabiania ciasta. Aby to zrobić, w głębokiej misce połącz jajko, kefir, zmiękczoną margarynę (w razie potrzeby można ją zastąpić masłem). Wymieszaj płynne składniki trzepaczką, aż będą gładkie. Przesiej mąkę do osobnej miski, dodaj do niej sól, cukier i proszek do pieczenia. Mieszaj suchą mieszaninę widelcem, aż będzie gładka i dodaj do płynnej części w małych porcjach, stale ugniatając.
w rezultacie otrzymujemy miękkie, elastyczne ciasto, które nie przykleja się do dłoni. Zwijamy go w kulkę, wkładamy do torby lub folii i wysyłamy do lodówki na pół godziny.
podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotowujemy nadzienie do kurczaka. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Filet z kurczaka myjemy bieżącą wodą, suszymy serwetkami, a także kroimy w kostkę. Wkładamy do małego rondla, napełniamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po ugotowaniu dusić na minimalnym ogniu pod zamkniętą pokrywką do połowy ugotowanej. Na tym etapie dodaj trochę soli i mielonego pieprzu.
obierz cebulę, umyj, wysusz i posiekaj. Możesz pokroić cebulę w razie potrzeby. Oprócz małej kostki i słomy można ją zetrzeć, a następnie jej smak uzupełni gotowe danie, a kawałki nie zostaną złapane podczas jedzenia. Dodaj cebulę do ziemniaków z mięsem, wymieszaj i wyłącz kuchenkę.
włącz piekarnik na 180 stopni i przejdź do formowania kurnika. Ciasto dzielimy w stosunku 2/3. Bierzemy większość, zwijamy w okrąg, biorąc pod uwagę średnicę kształtu (biorąc pod uwagę formowanie boków). Formę smarujemy masłem, posypujemy mąką i rozprowadzamy ciasto, tworząc wysokie boki.
rozłóż nadzienie, pokrój masło na kawałki i ułóż je na wierzchu. Rozwałkuj mniejszy kawałek ciasta w okrąg wzdłuż średnicy formy, przykryj nadzienie i ściśnij krawędzie. W środku górnej warstwy ciasta wykonujemy okrągły otwór, przez który podczas pieczenia wydostanie się para. Ponadto, jeśli pozostało ciasto, tworzymy dekoracje do smaku - mogą to być liście, kwiaty, ptaki itp.
smarujemy kurczaka żółtkiem, co pozwoli uzyskać złotą skórkę i wysyłamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Kurczak i ziemniaki są prawie gotowe, a cienkie warstwy ciasta nie potrzebują dużo czasu na pieczenie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g