kurczak z rabarbarem w piekarniku

kurczak okazuje się bardzo smaczny i aromatyczny. Nadal publikuję różne przepisy na rabarbar. Sezon na to warzywo (tak, tak, warzywo!), dobiegł końca, ale mam go jeszcze w lodówce-wystarczy na 3-5 przepisów. Zwykle, gdy tylko dojrzewają pierwsze ogonki rabarbaru, gotuję z nim wołowinę według tego przepisu: https://1000.menu/cooking/20097-govyadina-s-revenem. W tym roku postanowiłem zamiast wołowiny spróbować połączenia rabarbaru z kurczakiem. Wynik był imponujący. Kwaśny rabarbar i bulion na bazie wina-a danie z menu restauracji jest gotowe.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 12 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 5 % 1 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować kurczaka z rabarbarem w piekarniku, potrzebujemy: udka z kurczaka, łodygi rabarbaru, białe wino stołowe, bulion mięsny lub warzywny (mam mięso, jeśli nie ma bulionu, możesz użyć zwykłej wody), kilka gałązek pietruszki, czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Udka z kurczaka dokładnie opłucz i osusz. Jeśli uda są duże, możesz je przeciąć na pół. Dopraw uda solą, pieprzem i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić łodygi ukośnie w plastry o grubości około 1 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść mięso z kurczaka i rabarbar w naczyniu do pieczenia. Wlej wodę (bulion) i białe wino do formy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść kurczaka z rabarbarem w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Piec około 40 minut. Wyjmij gotowego kurczaka z piekarnika, posyp natką pietruszki i podawaj. Smacznego!

uwielbiam rabarbar! Można z niego przygotować wiele ciekawych i nietrywialnych potraw. Nie pierwszy rok zbieram różne przepisy. Ponieważ wcześniej (jak wielu) gotowałem tylko kompot z rabarbaru. Jakoś nie myślałem o tym, że te łodygi mogą być używane w inny sposób. Ale z nim możesz ugotować kwas chlebowy i upiec Charlotte. Nawet klasyczna waniliowa panna cotta z sosem rabarbarowym staje się bardzo wyrafinowanym deserem, którego Goście nie wstydzą się podawać. Wspaniałe jest to, że rabarbar łączy się z prawie wszystkimi produktami: jagodami i owocami w ciastach (zwłaszcza z truskawkami), z mięsem i drobiem, niektórymi warzywami.
więc jeśli chcesz czegoś nowego, z kwaskowatością, oto katalog moich przepisów z rabarbarem: https://1000.menu/user/72132/book/1/search?find=%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD. I to nie wszystko. Przed nami wiele dobrych przepisów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy