skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować kurczaka z rabarbarem w piekarniku, potrzebujemy: udka z kurczaka, łodygi rabarbaru, białe wino stołowe, bulion mięsny lub warzywny (mam mięso, jeśli nie ma bulionu, możesz użyć zwykłej wody), kilka gałązek pietruszki, czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Udka z kurczaka dokładnie opłucz i osusz. Jeśli uda są duże, możesz je przeciąć na pół. Dopraw uda solą, pieprzem i wymieszaj.
Krok 3:
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić łodygi ukośnie w plastry o grubości około 1 cm.
Krok 4:
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.
Krok 5:
Umieść mięso z kurczaka i rabarbar w naczyniu do pieczenia. Wlej wodę (bulion) i białe wino do formy.
Krok 6:
Umieść kurczaka z rabarbarem w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Piec około 40 minut. Wyjmij gotowego kurczaka z piekarnika, posyp natką pietruszki i podawaj. Smacznego!
uwielbiam rabarbar! Można z niego przygotować wiele ciekawych i nietrywialnych potraw. Nie pierwszy rok zbieram różne przepisy. Ponieważ wcześniej (jak wielu) gotowałem tylko kompot z rabarbaru. Jakoś nie myślałem o tym, że te łodygi mogą być używane w inny sposób. Ale z nim możesz ugotować kwas chlebowy i upiec Charlotte. Nawet klasyczna waniliowa panna cotta z sosem rabarbarowym staje się bardzo wyrafinowanym deserem, którego Goście nie wstydzą się podawać. Wspaniałe jest to, że rabarbar łączy się z prawie wszystkimi produktami: jagodami i owocami w ciastach (zwłaszcza z truskawkami), z mięsem i drobiem, niektórymi warzywami.
więc jeśli chcesz czegoś nowego, z kwaskowatością, oto katalog moich przepisów z rabarbarem: https://1000.menu/user/72132/book/1/search?find=%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD. I to nie wszystko. Przed nami wiele dobrych przepisów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g