ziemniaki w sosie sojowym pieczone w piekarniku

rumiana i bardzo apetyczna przekąska dla przyjaciół! To aromatyczne i bardzo smaczne danie z ziemniaków można przygotować o każdej porze roku. Chrupiąca skórka na zewnątrz i delikatny miąższ w środku nie pozostawiają nikogo obojętnym! Świetna alternatywa dla frytek! A korzyści są zalety!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 16 % 3 g
węglowodany 74 % 14 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

do tego dania najlepiej jest wziąć bulwy o owalnym kształcie, mniej więcej tej samej wielkości, wtedy podczas krojenia będą jednolite wydłużone, apetyczne plasterki.
umyj przygotowaną wymaganą ilość ziemniaków z ziemi i brudu. Obierz go obieraczką do warzyw. Pokrój go w podłużne kliny i ponownie spłucz. Jednocześnie nadmiar skrobi zostanie z niego zmyty, a podczas gotowania nie rozpadnie się.
umyj ziemniaki wrzątkiem i gotuj przez 5 minut. Następnie przykryj garnek pokrywką i spuść z niego całą wodę. Lekko ostudź ziemniaki. Gotuj, aż będzie gotowy. Tylko lekko. Następnie dotrze do piekarnika.
teraz zajmij się marynatą.
obierz kilka ząbków czosnku i przepuść go przez wyciskacz do czosnku do przestronnej miski. Następnie dodaj sos sojowy, olej roślinny, sól i przyprawy do czosnku. Wymieszać.
dodaj niedogotowane ziemniaki do miski i dobrze wymieszaj, aby ziemniaki były pokryte sosem.
przykryj blachę do pieczenia folią i połóż na niej ziemniaki. Spróbuj rozłożyć go tak, aby leżał luźno, nie stykając się ze sobą.
umieść blachę do pieczenia z ziemniakami w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 20-30 minut.
w tym czasie na ziemniakach tworzy się apetyczna rumiana skórka. Oznacza to, że ziemniaki są gotowe! Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika za pomocą uchwytu na garnek, ponieważ jest bardzo gorąca.
gotowe ziemniaki podawaj natychmiast na gorąco.

uwielbiam podawać takie danie z ziemniaków z każdym daniem mięsnym lub rybnym. Mogę go również polecić wegetarianom. A jako przekąska na przyjazne spotkania jest po prostu niezastąpiona. Ze względu na to, że ziemniaki nie są smażone, ale pieczone, całkiem możliwe jest, aby ludzie podążali za swoją figurą. Oczywiście w rozsądnych porcjach.
takie danie ozdobi każdą ucztę swoim wyglądem!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy