grzanki z jajkiem w piekarniku

świetne śniadanie w 15 minut z podstawowego zestawu produktów! Grzanki z jajkiem w piekarniku to okazja do przygotowania śniadania dla całej rodziny w kilka minut. Gotowane w piekarniku takie grzanki są nie tylko smaczne i dostarczają energii do samego obiadu, ale także nie zawierają nadmiaru oleju, jak po smażeniu na patelni. Minimalna ilość produktów, szybkie gotowanie, wspaniały wynik!
sigaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 12 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 47 % 20 g
234 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

zgodnie z tym przepisem możesz nie tylko przygotować szybkie pyszne śniadanie, ale także użyć chleba, który leżał przez kilka dni. Świeży chleb podczas gotowania może się kruszyć i aby zachować jego integralność, musisz gotować z wielką ostrożnością.

bierzemy gotowy chleb tostowy w plasterkach lub kroimy go na cienkie kawałki z całej "cegły". W połowie kromek chleba wykonujemy okrągły otwór: najlepiej użyć do wyciśnięcia szklanki lub filiżanki.

rozłóż całe kromki chleba, na nich kromki z otworem. Będzie to podstawa przyszłej grzanki-delikatna i namoczona w cieście forma do jajecznicy.

zostawiamy chleb na chwilę i robimy mieszankę jajeczną. W głębokim talerzu wymieszaj 2 jajka i mleko. Dodaj niewielką ilość soli, mielonego pieprzu i ubij widelcem, aż będzie gładka.

wyłóż naczynie do pieczenia silikonową matą lub papierem do pieczenia. Jeśli papier nie jest naoliwiony, dodatkowo nasmaruj go olejem roślinnym za pomocą silikonowej szczotki.

zanurzamy połączone kromki chleba w mieszance mleczno-jajecznej, trzymamy mocno, aby chleb się nie poruszył, wtedy gotowe grzanki okażą się równe i piękne. Namoczone ze wszystkich stron kawałki układamy na blasze do pieczenia otworem do góry. Dociśnij trochę od góry, aby połówki ściśle przylegały do siebie.

rozbij jajko w osobnej filiżance, musisz pracować bardzo ostrożnie, aby żółtko pozostało nienaruszone. Wlej jajko na środek grzanki, powtórz procedurę z resztą. Zetrzyj ser na drobnej tarce i posyp nim każdą grzankę, starając się nie dostać na żółtko.

wysyłamy przygotowane grzanki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8-10 minut. Gdy ser się rozpuści, a jajko zostanie upieczone, możesz go zdobyć. Uzupełnij natką pietruszki i podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68 & nbsp; kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64 & nbsp; kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60 & nbsp; kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47 & nbsp; kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 & nbsp; kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54 & nbsp; kcal/100g
  • Jajko kurze - 157 & nbsp; kcal/100g
  • Białko jaja - 45 & nbsp; kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542 & nbsp; kcal/100g
  • Żółtko - 352 & nbsp; kcal/100g
  • Jajko strusia - 118 & nbsp; kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345 & nbsp; kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361 & nbsp; kcal / 100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 & nbsp; kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 & nbsp; kcal / 100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61 & nbsp; kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 & nbsp; kcal/100g
  • Ser biały - 100 & nbsp; kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355 & nbsp; kcal/100g
  • Kowieński ser - 355 & nbsp; kcal / 100g
  • Ser Łotewski - 316 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Limburger - 327 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Litewski - 250 & nbsp; kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350 & nbsp; kcal/100g
  • Gruyere ser - 396 & nbsp; kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255 & nbsp; kcal/100g
  • Pietruszka - 45 & nbsp; kcal/100g
  • Olej roślinny - 873 & nbsp; kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206 & nbsp; kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 & nbsp; kcal / 100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 & nbsp; kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 & nbsp; kcal / 100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250 & nbsp; kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189 & nbsp; kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 & nbsp; kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182 & nbsp; kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242 & nbsp; kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231 & nbsp; kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232 & nbsp; kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211 & nbsp; kcal / 100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213 & nbsp; kcal/100g
  • Baton prosty - 248 & nbsp; kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 & nbsp; kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy