pierś z kurczaka z orzechami włoskimi pieczona w piekarniku

naprawdę delikatny filet o orzechowym smaku. Podczas pieczenia piersi z kurczaka orzech wydziela olej, który dobrze zmiękcza mięso i nadaje mu niesamowity smak. Taka soczysta i delikatna pierś z pewnością będzie dobrą opcją na świąteczny stół.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 21 g
tłuszcze 29 % 9 g
węglowodany 3 % 1 g
174 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pierś z kurczaka z orzechami włoskimi, potrzebujesz: piersi z kurczaka, orzechów włoskich, sera, soli, śmietany, pietruszki, ziół prowansalskich.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pierś z kurczaka, osusz, zdejmij skórę. Ostrożnie Wytnij kość, aby utworzyć 2 duże filety.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój każdy filet w poprzek, nie przecinając go do końca ,aby uzyskać" kieszenie & quot;. Zetrzyj ze wszystkich stron solą i ziołami prowansalskimi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Orzechy włoskie sufit.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel ser na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pietruszkę, osusz, drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz orzechy włoskie, ser, zioła i śmietanę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Otrzymaną mieszanką orzechów wypełnij" kieszenie & quot;.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    "kieszenie & quot; Zamknij. Na wierzch każdego fileta równomiernie nałóż resztę mieszanki orzechów.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż nadziewane piersi na warstwie folii.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj drugą warstwą na wierzchu. Krawędzie folii dobrze owinąć, aby zapewnić pełną szczelność i zapobiec wyciekaniu soków podczas pieczenia. Włóż pierś do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie wyjmij pierś, ostrożnie rozłóż folię i włóż do piekarnika na kolejne 10 minut, aby wierzch lekko się zrumienił.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój gotową pierś z kurczaka na porcje. Podawaj na gorąco z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

aby nadać potrawie pikantność, możesz dodać do mieszanki orzechów obrany i przepuszczony przez prasę czosnek. W tym samym celu kolendra dobrze nadaje się jako zieleń. Z zieleni można również użyć kopru.

pierś w folii jest pieczona we własnym soku. Ta metoda pieczenia pozwala zachować maksimum składników odżywczych w produkcie, a także uzyskać mięso z kurczaka bogate w niezrównany orzechowy smak i aromat.

białe mięso z kurczaka ma pewną suchość, więc prawie zawsze zaleca się dodanie oleju roślinnego, aby go zmiękczyć. Ale w tym przypadku nie jest to wymagane, ponieważ orzech zawiera znaczną ilość masła orzechowego.

gotowałem pierś na zwykły obiad. Wszystkim bardzo się podobało. Pierś okazała się naprawdę miękka i delikatna. To bez najmniejszej kropli przesady. Gotowałem filet z kurczaka na różne sposoby, ale tylko ten przepis okazał się delikatny do tego stopnia.

kto szanuje orzechowy smak, z pewnością doceni to danie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy