filet z kurczaka pieczony w piekarniku z pomidorami i bazylią

Filet z kurczaka w piekarniku - prosty i szybki w przygotowaniu. Filet z kurczaka w piekarniku to jedna z najbardziej wszechstronnych potraw, która wyróżnia się prostotą i szybkością przygotowania. Pieczenie filetów z kurczaka to sposób który pozwala zachować większość składników odżywczych w produkcie.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 15 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 17 % 5 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 40 min

filet z kurczaka jest wyjątkowo bezpretensjonalnym mięsem do przygotowania. Filet z kurczaka należy dokładnie umyć w zimnej wodzie przed gotowaniem.
filet z kurczaka jest rekordzistą pod względem zawartości łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego, niezbędnego nie tylko mięśniom, ale całemu ciału do budowy komórek. Produkt zawiera witaminy z grupy B, zwłaszcza dużo B2, a także żelazo, które utrzymuje wysoki poziom hemoglobiny we krwi. W porównaniu na przykład z udkami z kurczaka, filet z kurczaka ma czterokrotnie mniej tłuszczu, więc produkt doskonale nadaje się do diety i posiłków na czczo. Sam wolę kupować i gotować filety.
Oto kilka powodów, aby włączyć filet z kurczaka do swojego menu.
strawne lepiej niż inne rodzaje mięsa
najcięższe dania są uznawane za mięso, ponieważ są trawione dłużej niż pozostałe (3-4 godziny). Jednocześnie życie bez białka zwierzęcego jest bardzo skomplikowane i jest to bardzo przydatny produkt. Aby zabić dwa ptaki jednym kamieniem, wybierz filet z kurczaka: otrzymasz wszystkie potrzebne substancje i nie obciążasz żołądka. Tylko owoce morza są łatwiejsze do strawienia.

zawiera kompleks substancji mineralnych
żelazo, potas, fosfor, fluor, sód, siarka, chlor i wapń. Jak ci się podoba taki zestaw? Ponadto mięso z kurczaka zawiera pełny kompleks witamin B i niezbędnych aminokwasów. Ta kompozycja zapewnia szybki metabolizm.

oszczędza tkankę mięśniową
jaki jest problem ekstremalnych (i nie tak) Diet? Zmniejszenie masy mięśniowej. Oznacza to, że wyczerpana jest nie tylko tkanka tłuszczowa, ale także mięśniowa. Po prostu rozkłada się bez wymaganej ilości substancji, ale nie dzieje się tak przy wystarczającej ilości białka w diecie. A w piersi z kurczaka jest jej mnóstwo!

zaspokaja głód
ciało wie, jak zamienić wszystko w energię, a mięso jest jednym z najbardziej pożywnych pokarmów. Filet z kurczaka, mimo że szybko się wchłania, pozostawia uczucie sytości na długi czas

filety z kurczaka są idealne do marynowania, więc nie zaniedbuj marynat – pomagają uczynić mięso z kurczaka bardziej miękkim, delikatnym i aromatycznym.

marynata:
filet z kurczaka (1 szt.) tryb na małe kawałki, drobno posiekaj czosnek do smaku, dodaj 2-3 łyżki. l kwaśna śmietana, przyprawy i sól do smaku, a także dodałem 1 łyżkę.l sos sojowy. Pozostaw do marynowania na około 1 godzinę

gotowanie:
nasmaruj naczynie do pieczenia olejem (użyłem słonecznika) rozłóż filet z kurczaka, pomidory na wierzchu (miałem jeden duży, pokrój go, jak chcesz. Posyp serem na wierzchu(przetarłem go na grubej tarce, ale jest to możliwe na małej).

piekarnik rozgrzać do 180 stopni, piec 30-40 min.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy