skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Wielkość warzyw (cebula, marchew, pomidor, czosnek) nie ma fundamentalnego znaczenia. Możesz wziąć dowolne suche przyprawy, biorę suche przyprawy do smażenia. Świeże zioła można wziąć według własnych upodobań - może to być koperek, pietruszka, szczypiorek, biorę świeże warzywa koperkowe. Przygotuj rękaw do pieczenia i włącz rozgrzanie piekarnika o 180 stopni.
Krok 2:
Ziemniaki, marchewki umyć, obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Umieść warzywa w głębokiej misce. Obierz cebulę, umyj i pokrój w półpierścienie, Dodaj do miski do wcześniej przygotowanych warzyw.
Krok 3:
Umyj pomidora i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj do warzyw w misce. Dodaj sól, pieprz, suche przyprawy, olej roślinny do warzyw. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby olej i przyprawy były równomiernie rozłożone na warzywach.
Krok 4:
Ręka do pieczenia otwórz, ułóż przygotowane warzywa. Zamknij rękaw do pieczenia klipsami lub zawiąż. Umieść warzywa do pieczenia w piekarniku na 1-1, 5 (czas będzie zależał od wielkości pokrojonych warzyw i mocy piekarnika).
Krok 5:
Gdy warzywa będą gotowe, ostrożnie otwórz rękaw do pieczenia. Umieść zawartość w głębokim naczyniu (może to być miska, naczynie do pieczenia), dodaj posiekany ząbek czosnku i posiekane świeże zioła. Wymieszaj wszystko równomiernie. Przykryj warzywa folią spożywczą przez kilka minut.
Krok 6:
Podawaj ziemniaki pieczone w rękawie na gorąco. Jest to uniwersalny dodatek odpowiedni do mięsa, kurczaka, ryb itp.odpowiedni dla dzieci i osób z ograniczeniami żywieniowymi.
gotowane ziemniaki według tego przepisu są najsmaczniejsze, bardzo aromatyczne. Dzięki pieczeniu w rękawie doskonale się gotuje i utrzymuje swój kształt, ponieważ nie trzeba go mieszać podczas gotowania. Kolejnym dużym plusem tego dania jest to, że ziemniaki są gotowane nie same, ale wraz z innymi warzywami: sprawiają, że danie jest aromatyczne, satysfakcjonujące i zdrowe. Takie ziemniaki będą doskonałą bazą na rodzinny obiad, dzieci też mogą to polubić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g