najsmaczniejsze ziemniaki w rękawie pieczone w piekarniku

pyszny aromatyczny dodatek do pieczonych ziemniaków. To bardzo proste gotowanie warzyw w piekarniku. Ale dzięki dodaniu świeżych ziół i czosnku pod koniec gotowania takie ziemniaki są bardzo aromatyczne i smaczne.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 79 % 15 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Wielkość warzyw (cebula, marchew, pomidor, czosnek) nie ma fundamentalnego znaczenia. Możesz wziąć dowolne suche przyprawy, biorę suche przyprawy do smażenia. Świeże zioła można wziąć według własnych upodobań - może to być koperek, pietruszka, szczypiorek, biorę świeże warzywa koperkowe. Przygotuj rękaw do pieczenia i włącz rozgrzanie piekarnika o 180 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki, marchewki umyć, obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Umieść warzywa w głębokiej misce. Obierz cebulę, umyj i pokrój w półpierścienie, Dodaj do miski do wcześniej przygotowanych warzyw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidora i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj do warzyw w misce. Dodaj sól, pieprz, suche przyprawy, olej roślinny do warzyw. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby olej i przyprawy były równomiernie rozłożone na warzywach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ręka do pieczenia otwórz, ułóż przygotowane warzywa. Zamknij rękaw do pieczenia klipsami lub zawiąż. Umieść warzywa do pieczenia w piekarniku na 1-1, 5 (czas będzie zależał od wielkości pokrojonych warzyw i mocy piekarnika).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy warzywa będą gotowe, ostrożnie otwórz rękaw do pieczenia. Umieść zawartość w głębokim naczyniu (może to być miska, naczynie do pieczenia), dodaj posiekany ząbek czosnku i posiekane świeże zioła. Wymieszaj wszystko równomiernie. Przykryj warzywa folią spożywczą przez kilka minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj ziemniaki pieczone w rękawie na gorąco. Jest to uniwersalny dodatek odpowiedni do mięsa, kurczaka, ryb itp.odpowiedni dla dzieci i osób z ograniczeniami żywieniowymi.

gotowane ziemniaki według tego przepisu są najsmaczniejsze, bardzo aromatyczne. Dzięki pieczeniu w rękawie doskonale się gotuje i utrzymuje swój kształt, ponieważ nie trzeba go mieszać podczas gotowania. Kolejnym dużym plusem tego dania jest to, że ziemniaki są gotowane nie same, ale wraz z innymi warzywami: sprawiają, że danie jest aromatyczne, satysfakcjonujące i zdrowe. Takie ziemniaki będą doskonałą bazą na rodzinny obiad, dzieci też mogą to polubić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy