skład / składniki
gotowanie krok po kroku
tuszę kurczaka, półtora kilograma, natrzyj wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i curry. Odkładam go na czas, który spędzam na przygotowywaniu nadzienia. Jabłka, koniecznie kwaśne i małe, kroję w kostkę i posypuję wodą, w której rozpuściłem ocet i trochę cukru. Śliwki myję i oblewam gorącą wodą, też je kroję, ale już w plasterki.
wymieszaj jabłka ze śliwkami, nadziewaj kurczaka tą mieszanką. Zszyj kurczaka. A teraz smaruję ją musztardą, Nie wiem po co, szczerze mówiąc, ale jakoś bardziej mi się podoba. Połóż nioskę w rękawie do pieczenia, jeśli masz mielone owoce, wlej je wokół kurczaka. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Jeśli nie ma rękawa, zawiń go w folię, tylko trzeba go przeciąć na 10 minut przed końcem gotowania.
takie jedzenie jest bardzo świąteczne i podajemy je na stole z tłuczonymi ziemniakami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g