kurczak na rożnie w piekarniku po gruzińsku

magiczny smak tego dania zostanie zapamiętany na długo!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 15 g
tłuszcze 49 % 17 g
węglowodany 9 % 3 g
230 kcal
IG: 33 / 67 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

obficie pocieram przygotowanego kurczaka pieprzem i solą nie tylko na zewnątrz, ale także od wewnątrz. Z gotowanego ryżu i drobno posiekanego derenia, a także lekko smażonej cebuli w dwudziestu gramach masła, robię nadzienie. Zasalam go i napełniam kurczakiem, a następnie szyję tuszę nitkami. Po posadzeniu kurczaka na rożnie wkładam go do piekarnika i gotuję w temperaturze 200 C, uważnie obserwując gotowość. Podczas pieczenia okresowo wlewam resztki wcześniej stopionego masła. Usuwam nici z gotowego kurczaka, wyjmuję mięso mielone i dzielę je na porcje. Na każdym talerzu kładę plasterek kurczaka i porcję mięsa mielonego. Zwykle podaję go z marynowanymi pomidorami i warzywami po koreańsku. Kurczak z nadzieniem dereniowym na rożnie w gruzińskim piekarniku został ugotowany na moich oczach w jednej z południowych kawiarni. Smak bardzo mi się podobał, a przepis kulinarny jest tak prosty, że nie było trudno go zapamiętać. Teraz gotuję go w jesienne dni, kiedy chcę czegoś z grilla z płonącej gruzińskiej kuchni, a wyjazd na naturę jest już zimny. Smak jedzenia doskonale podkreśla czerwone wino stołowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dereń - 44   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy