skład / składniki
metoda gotowania
obficie pocieram przygotowanego kurczaka pieprzem i solą nie tylko na zewnątrz, ale także od wewnątrz. Z gotowanego ryżu i drobno posiekanego derenia, a także lekko smażonej cebuli w dwudziestu gramach masła, robię nadzienie. Zasalam go i napełniam kurczakiem, a następnie szyję tuszę nitkami. Po posadzeniu kurczaka na rożnie wkładam go do piekarnika i gotuję w temperaturze 200 C, uważnie obserwując gotowość. Podczas pieczenia okresowo wlewam resztki wcześniej stopionego masła. Usuwam nici z gotowego kurczaka, wyjmuję mięso mielone i dzielę je na porcje. Na każdym talerzu kładę plasterek kurczaka i porcję mięsa mielonego. Zwykle podaję go z marynowanymi pomidorami i warzywami po koreańsku. Kurczak z nadzieniem dereniowym na rożnie w gruzińskim piekarniku został ugotowany na moich oczach w jednej z południowych kawiarni. Smak bardzo mi się podobał, a przepis kulinarny jest tak prosty, że nie było trudno go zapamiętać. Teraz gotuję go w jesienne dni, kiedy chcę czegoś z grilla z płonącej gruzińskiej kuchni, a wyjazd na naturę jest już zimny. Smak jedzenia doskonale podkreśla czerwone wino stołowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dereń - 44 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g