udka z kurczaka w sosie z czarnej porzeczki w piekarniku
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
udka z kurczaka w sosie z czarnej porzeczki w piekarniku to jeden z ulubionych przepisów kulinarnych letnich mieszkańców i nauczyłem się go, jak większość takich przepisów, w pociągu podmiejskim. Gdy tylko czarna porzeczka dojrzeje, możesz spróbować ugotować to pyszne. Siekam każdą nogę na pół, a porzeczki mielę pieprzem i solą. Okazuje się, że masa, którą obficie pocieram każdy kawałek kurczaka. Następnie marynuj-warstwę kurczaka, warstwę krążków cebuli i pozostaw godzinę na trzy w temperaturze pokojowej. Oczyszczam każdy kawałek z czarnej masy i cebuli i pieczę w rozgrzanym piekarniku w umiarkowanej temperaturze. W tym czasie pocieram marchewkę grubą tarką. Gdy nogi zarumienią się w piekarniku, wkładam je do dużego rondla, na wierzch masę z czarnej porzeczki i cebulę z marynaty, następną warstwą jest starta marchewka, a następnie drobno posiekana miąższ pomidorów, na wierzchu wszystko - grzyby posiekane w cienkie paski. Sól pieprzowa i tusza na małym ogniu, aż wszystkie produkty będą całkowicie ugotowane. Gotowe udka z kurczaka w sosie z czarnej porzeczki w piekarniku posyp posiekanym selerem i natką pietruszki. Jedzenie jest gotowe i możesz usiąść przy stole. Niesamowity smak-przyjemne połączenie delikatnego mięsa z kurczaka i świeżych jagód nie pozostawia obojętnym żadnego smakosza.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g