pieczone pomidory z wędzonym serem i ziołami w piekarniku
pieczone pomidory z wędzonym serem i ziołami w piekarniku
niezwykle smaczne danie! Pachnące i apetyczne! Oczywiście nie są to prawdziwe wędzone pomidory, ale smak tego jedzenia okazuje się po prostu niesamowity, trochę wędzony, a jednocześnie delikatny. Założę się, że nie wiedziałeś, że pomidory zawierają niesamowicie przydatny likopen dla naszego organizmu, który może zmniejszyć ryzyko nowotworów złośliwych. Ten sam likopen zapobiega również chorobom sercowo-naczyniowym. A jeśli pomidory są gotowane, pieczone lub smażone, powstaje coraz więcej. Oto tylko jedno, ale i to jest, ale to jest to, że pomidor trzeba jeść co najmniej 20 tygodniowo, wtedy będzie z nich dużo i trzeba doprawić sałatki pomidorowe olejem słonecznikowym, aby ten likopen był lepiej wchłaniany.
Myślę, że mój przepis kulinarny nie zaszkodzi ciału, ponieważ jest gotowany w wysokiej temperaturze i doprawiony olejem słonecznikowym.
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny
37
%
7
g
tłuszcze
47
%
9
g
węglowodany
16
%
3
g
118
kcal
IG:
100
/
0
/
0
gotowanie krok po kroku
Czas gotowania:
20 min
PT20M
Krok 1:
Krok 2:
Krok 3:
Krok 4:
Krok 5:
Krok 6:
Krok 7:
Krok 8:
moje pomidory są lepsze niż średnie i takie same, jeśli to możliwe. Od strony łodygi ostrym nożem wykonujemy cięcie krzyżowe na krzyż. Wędzony ser kroimy w cienkie plasterki i wkładamy te plasterki do nacięć. Posyp trochę czerwoną papryką, solą i posyp olejem. Pieczemy nadziewane pomidory w piekarniku lub na grillu, aż ser się zrumieni. Podawać na ciepło, posypane ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
Pomidory -
23
kcal/100g
Olej roślinny -
873
kcal/100g
Ser wędzony -
270
kcal/100g
Sol -
0
kcal/100g
Pieprz mielony czerwony -
318
kcal/100g
Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu -
41
kcal/100g