jesiotr w piekarniku z łososiem
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
zaczynamy od odcięcia głowy ryby, usunięcia cięciwy i wnętrzności, odcięcia kolców. Teraz wykonujemy cięcia w odstępach 3-4 centymetrów. W tych nacięciach kładziemy cienkie plasterki łososia. Następnie posyp rybę mieszanką soli, cukru i pieprzu, zalej sokiem z cytryny. Następnie kładziemy rybę na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem, po umieszczeniu w niej drobno posiekanego koperku i pietruszki. Następnie wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40-45 minut.
gotowego jesiotra przenosimy na owalne wydłużone naczynie i ostrożnie kroimy w plastry o szerokości 4-5 centymetrów (porcje). Udekoruj rybę gałązkami zieleni i pokrojonymi cytrynami, podawaj. Miłego apetytu dla Ciebie i Twoich gości!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jesiotr pieczony - 273 kcal/100g
- Jesiotr gotowany - 179 kcal/100g
- Jesiotr - 179 kcal/100g
- Jesiotr świeży - 163 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g