jesiotr w piekarniku z łososiem

niesamowicie pyszny jesiotr z pewnością przypadnie do gustu Twojej rodzinie! Na ostatnią ucztę z okazji moich urodzin chciałem ugotować jakieś wyśmienite jedzenie. Zdecydowałem, że jesiotr pieczony w całości w piekarniku będzie korzystną opcją. Teraz podzielę się z Wami tym wspaniałym przepisem kulinarnym.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 16 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 0 % 0 g
161 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

zaczynamy od odcięcia głowy ryby, usunięcia cięciwy i wnętrzności, odcięcia kolców. Teraz wykonujemy cięcia w odstępach 3-4 centymetrów. W tych nacięciach kładziemy cienkie plasterki łososia. Następnie posyp rybę mieszanką soli, cukru i pieprzu, zalej sokiem z cytryny. Następnie kładziemy rybę na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem, po umieszczeniu w niej drobno posiekanego koperku i pietruszki. Następnie wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40-45 minut.
gotowego jesiotra przenosimy na owalne wydłużone naczynie i ostrożnie kroimy w plastry o szerokości 4-5 centymetrów (porcje). Udekoruj rybę gałązkami zieleni i pokrojonymi cytrynami, podawaj. Miłego apetytu dla Ciebie i Twoich gości!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jesiotr pieczony - 273   kcal/100g
  • Jesiotr gotowany - 179   kcal/100g
  • Jesiotr - 179   kcal/100g
  • Jesiotr świeży - 163   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy