pieczony indyk w piekarniku

rozpieszczaj swojego mężczyznę! Proste, szybkie i niesamowicie smaczne!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 17 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 10 % 3 g
166 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 45 min
pieczony indyk nazywany jest klasycznym jedzeniem na Boże Narodzenie. Tego dnia w Europie i Ameryce zjada się stada indyków i indyków specjalnie hodowanych i tuczonych na święta. Indyk jest symbolem dobrobytu materialnego, a jeśli nie ma go na stole, w przyszłym roku rodzina będzie głodna. A dla tradycyjnego dania istnieje również tradycyjny przepis kulinarny.
patroszymy indyka(podroby przechowujemy na sos). Umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i włożyć do wysmarowanego naczynia do pieczenia. Posmaruj masłem i posyp przyprawami. Wewnątrz wciskamy drobno posiekaną cebulę, pomarańczę, pokrojoną na pół i połowę posiekanego tymianku. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez godzinę, aż indyk pokryje się brązową skórką. Następnie przykryj folią i piecz przez kolejne trzy godziny, podlewając sok co pół godziny.
obierz pomarańcze, zetrzyj skórkę i podziel pomarańczę na plasterki. Smażyć boczek i pokroić na małe kawałki. Wszystko to wymieszaj z żurawiną, miodem i tymiankiem. Otwórz indyka, rozłóż sos na wierzchu i piecz przez kolejne 10 minut pod folią. Następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 minut, aż pojawi się chrupiąca skórka. Wyjmujemy z piekarnika i luźno przykrywamy folią. Przenosimy na naczynie i oszczędzamy sok z formy na sos.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy