pieczony indyk w piekarniku
skład / składniki
24
porcje:
metoda gotowania
pieczony indyk nazywany jest klasycznym jedzeniem na Boże Narodzenie. Tego dnia w Europie i Ameryce zjada się stada indyków i indyków specjalnie hodowanych i tuczonych na święta. Indyk jest symbolem dobrobytu materialnego, a jeśli nie ma go na stole, w przyszłym roku rodzina będzie głodna. A dla tradycyjnego dania istnieje również tradycyjny przepis kulinarny.
patroszymy indyka(podroby przechowujemy na sos). Umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i włożyć do wysmarowanego naczynia do pieczenia. Posmaruj masłem i posyp przyprawami. Wewnątrz wciskamy drobno posiekaną cebulę, pomarańczę, pokrojoną na pół i połowę posiekanego tymianku. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez godzinę, aż indyk pokryje się brązową skórką. Następnie przykryj folią i piecz przez kolejne trzy godziny, podlewając sok co pół godziny.
obierz pomarańcze, zetrzyj skórkę i podziel pomarańczę na plasterki. Smażyć boczek i pokroić na małe kawałki. Wszystko to wymieszaj z żurawiną, miodem i tymiankiem. Otwórz indyka, rozłóż sos na wierzchu i piecz przez kolejne 10 minut pod folią. Następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 minut, aż pojawi się chrupiąca skórka. Wyjmujemy z piekarnika i luźno przykrywamy folią. Przenosimy na naczynie i oszczędzamy sok z formy na sos.
patroszymy indyka(podroby przechowujemy na sos). Umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i włożyć do wysmarowanego naczynia do pieczenia. Posmaruj masłem i posyp przyprawami. Wewnątrz wciskamy drobno posiekaną cebulę, pomarańczę, pokrojoną na pół i połowę posiekanego tymianku. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez godzinę, aż indyk pokryje się brązową skórką. Następnie przykryj folią i piecz przez kolejne trzy godziny, podlewając sok co pół godziny.
obierz pomarańcze, zetrzyj skórkę i podziel pomarańczę na plasterki. Smażyć boczek i pokroić na małe kawałki. Wszystko to wymieszaj z żurawiną, miodem i tymiankiem. Otwórz indyka, rozłóż sos na wierzchu i piecz przez kolejne 10 minut pod folią. Następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 minut, aż pojawi się chrupiąca skórka. Wyjmujemy z piekarnika i luźno przykrywamy folią. Przenosimy na naczynie i oszczędzamy sok z formy na sos.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g